Politiet avviser at gullsmedran er foreldet

TILSTO PÅ TV: Pål Enger tilsto et 12 år gammelt ran på programmet Trygdekontoret på NRK tirsdag. Her er Enger på vei ut av rettsalen i 1997, da han ble dømt til seks år og tre måneders fengsel tyveri av maleriert Skrik. Foto: Tor Richardsen/NTB Scanpix
TILSTO PÅ TV: Pål Enger tilsto et 12 år gammelt ran på programmet Trygdekontoret på NRK tirsdag. Her er Enger på vei ut av rettsalen i 1997, da han ble dømt til seks år og tre måneders fengsel tyveri av maleriert Skrik. Foto: Tor Richardsen/NTB Scanpix

Pål Enger innrømmer å ha stått bak et innbrudd hos gullsmeden David-Andersen på 1990-tallet og ikke det uoppklarte ranet av samme gullsmed i 2003, opplyser Engers advokat til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte oppsikt da Pål Enger på NRKs program Trygdekontoret tirsdag innrømmet at han sto bak et brekk hos gullsmeden David-Andersen.

Dette ble raskt satt i sammenheng med et uoppklart væpnet ran av gullsmeden i 2003.

– Pål har ikke erkjent noe ran, men uttaler seg derimot om et innbrudd han gjorde hos samme gullsmed fem-seks år tidligere, sier advokat Fridtjof Feydt til NTB.

Advokaten sier innbruddet for lengst er foreldet

– Jeg gjorde det

Det væpnede ranet av gullsmedforretningen i Bygdøy allé 8. januar 2003 ble aldri oppklart. En maskert mann truet betjeningen og stakk av med smykker til en verdi av rundt 1 million kroner. Pål Enger var siktet i saken i 2007 på grunn av DNA-funn i fluktbilen, skriver VG , men han ble ikke dømt for ranet.

Trygdekontoret tirsdag blir Enger spurt av programleder Thomas Seltzer om han har pleid å tipse politiet om lovbrudd han kunne ha begått. Da spør også tidligere Kripos-etterforsker Ivar Fahsing om ikke Enger tipset politiet om et brekk hos David-Andersen.

– Det er ikke riktig. Men David-Andersen er foreldet. Det er jeg ikke etterlyst for, men det var jeg som gjorde det. Det var ingen andre enn meg som var i stand til det, sier Enger i programmet.

Til Dagbladet tirsdag kveld understreker Enger, som også sto bak tyveriet av Edvard Munchs «Skrik» i 1994, at det var innbruddet han uttalte seg om.

– Det jeg husker fra TV-opptaket var at jeg fortalte om min rolle som hovedperson i tyveriet, sier Enger.

– Ikke foreldet

Seksjonsleder Einar Aas i Oslo politidistrikt sier derimot at ranet ikke er foreldet. Han viser til at ranet var grovt, med en strafferamme på 12 år og en foreldelsesfrist på 15, og at det nå vil bli etterforsket.

– Vi har notert oss hva som er sagt og har vurdert saken påtalemessig. Nå kommer vi til å se på alle sider av dette gullsmedranet og så vurderer vi fortløpende hva vi foretar oss, sier Aas til NTB.

Han har ingen offisiell kommentar til at opplysningen som setter saken på nytt på dagsorden, kommer fram på TV.

Personvernpolicy