Meny

IKEA-hytter skal huse 60.000 flyktninger

PROTOTYPE: En prototype av IKEAs flyktningehytter bygges i flyktningeleiren Hilawyen i Etiopia i 2013. Foto: R. Cox/Better Shelters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN har bestilt 10.000 hytter designet av IKEA, som skal gi ly til irakiske og syriske flyktninger i Irak.

FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bestilt 10.000 flatpakka hytter fra Better Shelters, et veldedig foretak finansiert av IKEA, skriver foretaket i en pressemelding.

Den svenske møbelgiganten har også designet hyttene UNHCR nå har bestilt.

Arbeidet med Better Shelters har pågått i fem år, og en prototype sto klar i 2013. Den har blitt testet ut på 40 ulike familier i Irak og Etiopia, og nå mener UNHCR at de små hyttene er klare til å tas i bruk på en større skala.

Les også: Ap kan sikre flertall for flere Syria-flyktninger

Kan huse 50.000-60.000 flyktninger

Hyttene er 1,75 meter høye og er 17,5 kvadratmeter store. De er designet for å tåle både ekstrem varme og ekstrem kulde.

I tillegg har boenhetene låsbare dører, ventilasjon, solpanel, myggnett og belysning, og er designet for å huse 5-6 personer. Det betyr at de 10.000 hyttene UNHCR har bestilt, kan huse opptil 60.000 flyktninger.

– Boenhetene kombinerer de beste elementene fra telt i det at de er kompakte, de veier minimalt, og er produsert etter kjernestandard. Samtidig har de et sterkt, selvstøttende rammeverk og tilbyr mer fysisk sikkerhet og verdighet for beboerne, sa Shaun Scales, sjef for husly og bebyggelse hos UNHCR, under lanseringen i slutten av mars, ifølge nettavisen Irinnews.org, som følger nyheter på det internasjonale bistandsfeltet.

Les også: Norge: 3987 syriske flyktninger. Sverige: 56.285

Tre ganger så dyrt som telt

Flyktningehyttene er dyrere enn standard flyktningetelt, og har en pris på 1,15 amerikanske dollar per stykk. Det er tre ganger så dyrt som et tilsvarende telt koster.

Fordelen med hyttene er at de er beregnet til å vare i minst tre år under tøffe forhold, og i opp mot 20 år i et temperert klima. Teltene UNHCR vanligvis bruker er beregnet til å vare i kun seks måneder.

– Dette er et godt eksempel på hvordan privat og offentlig sektor kan jobbe sammen om å skape noe nytt. UNHCR burde ikke designe boenheter, vi burde utnytte andres ekspertise. Og hvem er bedre til å lage flatpakka ly for flyktninger enn Ikea, sier Oliviers Delarue, en representant for UNHCR Innovation til Irinnews.org.

Ifølge Irinnews.org er det 2,5 millioner mennesker på flukt i Irak, de fleste av dem er drevet vekk fra hjemmene sine av Den Islamske Stat (IS).

Les også: Amnesty: Ynkelig å ikke ta imot syriske flyktninger

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært