Solberg tror Indonesia vil kjempe for regnskogen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ville ha en personlig forpliktelse fra Indonesias nye leder om at han vil prioritere arbeidet for å redde regnskog. Det mener statsminister Erna Solberg (H) hun fikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2010 besluttet Norge å gi inntil 6 milliarder kroner til Indonesia hvis landet kunne dokumentere redusert avskoging.

Da Solberg møtte landets president Joko Widodo i Jakarta tirsdag var hun ute etter et løfte fra lederen som ble tatt i ed i fjor høst, om å følge opp avtalen.

– Det var klare og tydelige forpliktelser på at de vil fortsette dette arbeidet. Vi har nå også invitert deres minister til Norge for å gjøre sluttdelen i en fornyet erklæring knyttet til dette, sier Solberg til NTB.

I løpet av de siste 50 årene er nesten halvparten av regnskogen i Indonesia ødelagt. Det har ført til at bare USA og Kina slipper ut mer klimagasser enn Indonesia og til at millioner av mennesker fra urfolksgrupper har fått forverrede levekår. Avskoging for å gi plass til plantasjer truer også et unikt plante- og dyreliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil fortsette samarbeid

Solberg innledet tirsdag et tre dager langt offisielt besøk i verdens største, muslimske land. Etter et møte med norsk og indonesisk næringsliv ble hun tatt imot med pomp og prakt i presidentpalasset.

Samarbeidet mellom Norge og Indonesia for å redde den asiatiske stormaktens unike regnskog er det største prosjektet de to landene har felles.

Også fra presidenten kom det positive signaler etter samtalene.

– Når det gjelder skog, er begge landene enige om å fortsette samarbeidet i REDD+. Samarbeidet startet i 2010, sa Joko Widodo.

REDD+ er betegnelsen på det internasjonale arbeidet for å bevare regnskog i tropiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag skal Solberg etter planen se den norske satsingen på nært hold under et feltbesøk hos urfolksgruppen orang rimba i regnskogen på øya Sumatra.

Kraftig forsinket

Selv om det norsk-indonesiske prosjektet er kraftig forsinket, skal det være oppnådd flere resultater som følge av satsingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil er knappe 500 millioner norske kroner utbetalt. Pengene har gått til å bygge opp institusjoner, lage bedre regelverk og opprette en spesialenhet for bevaring av regnskog i Indonesia.

Både norske myndigheter og organisasjonen Regnskogfondet, som har vært tungt inne i satsingen, peker på at skogprosjektet har satt bevaring av regnskog tydelig på dagsordenen i Indonesia.

Solberg håper møtet med presidenten kan sette ny fart i skogsamarbeidet.

– Det virker som ambisjonene er der om at det skal være fortgang, og at man skal få resultater raskt. Men det viktigste er at man gjør de gode tingene og får gode ordninger som fungerer over tid, sier Solberg.

Besøket fikk også en positiv opptakt da en rapport i påsken viste at ødeleggelsene av regnskog i Indonesia gikk kraftig ned fra 2012 til 2013.