Meny

Alt klart for Telenors nye supersatellitt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pulsen er nok et ørlite hakk høyere enn vanlig hos prosjektledelsen når Telenors nye supersatellitt Thor 7 skytes opp om kort tid.

Satellitten koster 1,6 milliarder kroner. Den skal sørge for bredbånd til skip i Nordsjøen, Norskehavet, Nord-Atlanteren og i Middelhavet.

Opprinnelig skulle satellitten skytes opp på en Ariana 5-rakett fra Fransk Guyana i Karibia onsdag kveld. Oppskytingen ble tirsdag utsatt, og Telenor venter nå på godkjenning av en ny dato.

– Det er en av de største rakettene som noensinne er bygget. Den er 60 meter høy, så den er like høy som Holmenkollbakken, og den veier over 700 tonn. Det er like mye som to fulladede jumbojeter. Ved oppskytning har den en skyvkraft som tilsvarer ti jumbojeter. Så den er kjempediger, sier prosjektleder Lene Marthinsen i Telenor Satellite Broadcasting til NTB.

Følger med på været

Prosjektlederen framhever at raketten er veldig pålitelig og føler seg trygg på at oppskytingen vil gå bra.

– Men det er mye som kan gå galt, og historien har vist at det hender. Så man sitter jo med en bitte liten frykt for at det kan gå galt, sier Marthinsen.

Det kan også være andre forhold som gjør at oppskytingen må utsettes. Først og fremst om været er dårlig.

– Det er to typer vær vi helst vil unngå. Det første er lyn og det andre er vind, sier prosjektlederen.

Telenor-ledelsen puster ikke ut før satellitten er på plass i den endelige banen. Marthinsen påpeker at oppskytingen ikke er over selv om man har en vellykket lift-off.

– En av utfordringene med å sende opp raketter er at man brenner mye drivstoff, så man sitter igjen med mye overflødig masse. Så trikset med å få en oppskyting til å fungere, er å kvitte seg med det så fort som mulig, sier hun.

Bredbånd til havområder

Forløperen Thor 6 ble skutt opp i 2009, men allerede den gang begynte selskapet å planlegge for Thor 7.

Mens de tidligere satellittene har vært brukt til å overføre TV-signaler, var målet med den nye satellitten å tilby bredbånd til skip i havområdene som omgir Europa. En enkel punktrettet stråle går også til Antarktis. I tillegg skal satellitten sørge for utvidet TV-kapasitet i Sentral- og Øst-Europa.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært