Meny

Professor foreslår 21-årsgrense på medisinstudiet

– Inntrykket jeg har, er at jo yngre studentene er, jo større er faren for at de er litt tafatte og ikke får mye ut av det, sier medisinprofessor Edvin Skei ved Universitetet i Bergen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medisinprofessor mener det er store forskjeller mellom de yngste og de litt eldre studentene når det kommer til hvordan de klarer å håndtere pasienter.

– Jeg mener det burde vært en ordning med en aldersgrense på 21 år for å komme inn på medisinstudiet, sier Edvin Schei, professor ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, til studentavisa Studvest.no.

Han viser til erfaringer fra faget «Pasientkontakt», som er noe av det første som møter nye medisinstudenter ved UiB.

Han forklarer til Dagens Medisin at i dette faget er studentene først hjemme hos syke folk, og deretter er pasienten med i auditoriet. Der skal studentene fortelle og reflektere foran sine medstudenter. Schei har sett et åttitalls slike presentasjoner med førsteårsstudentene.

Professor Edvin Skei ved Universitetet i Bergen tar til orde for 21-årsgrense på medisinstudiet. Foto: UiB Professor Edvin Skei ved Universitetet i Bergen tar til orde for 21-årsgrense på medisinstudiet. Foto: UiB

– Inntrykket jeg har, er at jo yngre studentene er, jo større er faren for at de er litt tafatte og ikke får mye ut av det. De har ikke mye egenerfaring som kan gi gjenklang til det pasienten forteller, sier professoren til Dagens Medisin.

Les også: – Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

– Det finnes selvsagt unntak

Han mener de yngste får mindre ut av å møte alvorlig syke mennesker, mens de som er litt eldre når de begynner medisinstudiet, har gjort seg noen erfaringer gjennom reise, arbeid eller lignende, og dermed er bedre rustet for det utdanningen tilbyr.

– Det finnes selvsagt fantastiske 19-åringer, men vi har ingen tester for egnethet eller modenhet. Ved å sette en nedre aldersgrense blir ingen rammet individuelt eller føler at de blir avvist, sier Schei til Dagens Medisin.

Les også: Studentene vender regjeringen ryggen

– Skal ikke være ferdige leger ved opptak

Norsk medisinstudentforening (Nmf) mener det er studentenes faglige kvalifikasjoner som skal være utgangspunktet for opptak.

– Vi mener at studentene må få hjelp og veiledning gjennom studieløpet slik at de kan utvikle seg til å bli best mulig profesjonsutøver. Det er ikke meningen at medisinstudenter skal være ferdige leger ved opptak, sier leder Rasmus Bakken i Nmf til Studvest.no.

Populært