Meny

Riksdagsvalg i Finland:

Søndag overtar Senterpartiet makta i Finland

SENTERPARTIET TAR MAKTA i FINLAND: Center-leder Juha Sipilä blir trolig ny finsk statsminister etter riksdagsvalget søndag 19. april. Foto: AP Photo / LEHTIKUVA / Sari Gustafsson/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tidenes mest mislykkede regjering og stilleste valgkamp, vil det finske Senterpartiet søndag få statsministeren, med Sannfinlenderne i regjeringskoalisjonen for første gang.

Det er analysen den erfarne finske politiske kommentatoren Torbjörn Kevin kommer med foran riksdagsvalget i Finland førstkommende søndag.

Der leder det finske Senterpartiet, Centern på svensk og Keskusta på finsk, så klart på meningsmålingene, at ingen tviler på at de blir størst.

I Finland er tradisjonen at det største partiet som får danne regjering og avgjøre hvem som får bli med av de andre partiene. Dermed er det ingen faste blokker. Alle kan samarbeide med alle.

Den relativt ferske Center-lederen Juha Sipilä ligger nå an til å bli Finlands neste statsminister. På en meningsmåling i Hufvudstadsbladet i dag fikk Centern 23,9 prosents oppslutning. Høyres søsterparti Samlingspartiet og Sosialdemokratene SDP ligger rundt 17, mens Sannfinlenderne får 16,2 prosent.

– Centern er sikker. Men det blir en thriller hvem som ellers kommer i regjering, sier Kevin.

Hans stalltips etter å ha fulgt finsk politikk i 50 år, er en trepartiregjering med Centern, SDP og Sannfinlenderne.

Men alt er usikkert all den stund hele 40 prosent av de spurte ikke har bestemt seg ennå.

– Dårligst i moderne tid

Forrige riksdagsvalg, i 2011, endte med et jordskjelv. Det populistiske partiet Sannfinlenderne under sin leder Timmo Soini kom inn med et brak. De økte sin oppslutning til 19,1 prosent, opp fra 4,1 i 2007.

Men de ble omtrent de eneste som ikke fikk komme i regjering. Samlingspartiet ble da størst og fikk med seg hele fem partier, inkludert De Grønne og SVs søsterparti Vänstern i det som ble kalt «sixpack»-regjeringen.

Der har det vært sur stemning og store rivninger, fortalte Kevin på et seminar i den finske ambassaden i Oslo tirsdag. I fjor gikk De Grønne og Vänstern ut. En rekke reformer regjeringen hadde varslet, som en omfattende kommunesammenslåing, gikk i vasken.

– Felles for Samlingspartiet og Sosdem er at de tror på store enheter. Alt som kan reformeres, skal reformeres til store enheter, bemerker Kevin.

– Den nåværende regjeringen bedømmes som den dårligste regjering i moderne tid. Opposisjonen har ikke behøvd å gjøre noe som helst, legger han til.

Les også: EU-skeptiske Sannfinner ryster Europa

Alle vil være kompis med Centern

Ifølge Kevin har valgkampen i år vært den roligste i manns minne. Alle partilederne har moderert seg kraftig, i håp om å tekkes Centern så de får bli med i regjering.

Timmo Soini i det populistiske Sannfinlenderne ønsker seg nå en ministerpost, helst jobben som utenriksminister. I 2011 presiserte han uttrykkelig at han ikke ønsket å komme i regjering.

Så nå har valgkampen vært fri for utfall mot innvandring, som Finland for øvrig har lite av.

EU-spørsmålet har som mange andre saker ligget dødt. Ikke engang Sannfinlenderne har nevnt motstand mot hjelpepakker til Hellas. Ved forrige valg agiterte de med «ikke en cent til Hellas».

Miljøspørsmål er også helt ute av debatten.

Med krise i Nokia og IT-industrien, kombinert med tilbakeslag i skogindustrien, er den de kortsiktige utsiktene for lommeboka som ifølge Torbjörn kevin er i fokus.

Finansdepartementet har beregnet at statsbudsjettet må kuttes med 6 milliarder euro for å være bærekraftig på sikt. Det ønsker Samlingspartiets leder Alexander Stubb å ta i kommende valgperiode. Sosialdemokratene vil kutte 2 milliarder denne fireårsperioden, og 4 i neste.

Les også: Denne mannen kan bli Finlands neste president

Populært