Meny

– Snusbokser bør ikke merkes «mindre skadelig enn sigaretter»

Den svenske snusprodusenten Swedish Match ønsker å lykkes i det store amerikanske tobakksmarkedet. Og det helst uten helserisiko på pakken. En vitenskapelig komitee har nå stemt imot. FDA skal gi sin endelige avgjørelse før sommeren. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitenskapelig komite rådet amerikanske myndigheter til å avvise Swedish Matchs søknad om å merke snus som et sunnere alternativ til sigaretter.

I 50 år har alle tobakksprodukter solgt i USA båret en advarsel om helserisikoene de medfører.

Forrige uke gjorde den svenske snusprodusenten Swedish Match et forsøk på å overtale en ekspertkomite for Food and Drug Administrations (FDA) om å tillate mildere advarsler for snus enn for andre tobakksprodukter.

Det var første gang Tobacco Products Scientific Advisory Committee (TPSAC) ble bedt om å vurdere en mildere advarsel på et tobakksprodukt. Blant annet ønsker Swedish Match å fjerne advarsel om at snus kan forårsake munnkreft, tannkjøttsykdom og at tenner går tapt. De ville heller ha på en tekst som sier at snus er langt mindre farlig for helsen enn sigaretter.

Etter to dager med høringer stemte TPSAC fredag kveld imot å gi Swedish Match tillatelse til å endre merkingen på snusboksene de selger i USA.

Les også: Kreftregisteret: – Snus kan føre til alvorlig sykdom

– Ignorerer tiår med bevis for at snus er tryggere

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var de fleste i panelet enige i at snus virker mindre skadelig enn sigaretter når det brukes av røykere som bytter til snus. Men panelet mente Swedish Match ikke la frem nok bevis for at den positive utviklingen man har sett på røyking i Sverige, kan gjenskapes i USA.

De mente samtidig at teksten snusprodusenten ønsker å ha på snusboksene: «Ingen tobakksprodukter er trygge, men dette produktet gir betydelig lavere helserisikoer enn sigaretter», ikke var grundig nok testet for å se hvordan folk forstår og tolker budskapet.

FDA trenger ikke å følge rådet fra ekspertkomiteen TPSAC, men har ifølge Reuters som vane å gjøre det.

De som ønsker en mer risikobasert regulering av tobakk i USA, er skuffet over avgjørelsen.

– Komiteen virker som den har satt en absolutt standard for sikkerhet som ignorerer tiår med bevis for at snus er langt tryggere enn sigaretter, sier Dr. Brad Rodu, som er professor i medisin ved University of Louisville, ifølge Reuters.

Les også: – Snus kan være verre enn røyk

Endelig beslutning før sommeren

I forkant av gjennomgangen på slutten av forrige ukepubliserte FDA noen betraktninger om søknaden fra Swedish Match på sine nettsider.

Der slår de fast at det ikke finnes støtte for at det er sammenheng mellom bruk av snus og lungekreft eller KOLS. Men FDA stiller spørsmål ved om forslaget fra det svenske selskapet virkelig tar høyde for helserisikoene knyttet til snusbruk.

Kommunikasjonsdirektør Patrik Hildingsson sier han er positiv til prosessen.

– Det er to deler av dette. FDA har gjort en veldig bra analyse, mens den vitenskapelige komiteen delvis har et annet syn. Den politiske dimensjonen påvirker mer i den vetenskaplige komiteen, mens FDA derimot er veldig tydelige. Totalt sett er jeg positiv, sier Hildingsson til Nyhetsbyrån Direkt.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået vil FDA etter planen komme med sin endelige avgjørelse før sommeren. 

Populært