Vil anerkjenne Palestina som stat:

AUF og tunge Ap-lag varsler Palestina-opprør på Ap-landsmøtet

VIL IKKE VENTE: – Norge var raskt ute med å anerkjenne Israel før det forelå noen avtale. Nå må Arbeiderpartiet gå inn for norsk anerkjennelse snarest, sier AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
VIL IKKE VENTE: – Norge var raskt ute med å anerkjenne Israel før det forelå noen avtale. Nå må Arbeiderpartiet gå inn for norsk anerkjennelse snarest, sier AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

AUF-leder Mani Hussaini vil ha Jonas Gahr Støre til å snu, og få Arbeiderpartiets landsmøte til å gå inn for norsk anerkjennelse av en palestinsk stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil at norsk anerkjennelse av Palestina som stat skal bli noe av det første vi gjør når vi kommer i regjering i 2017.

Det sier lederen av Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, Mani Hussaini, til ABC Nyheter foran Ap-landsmøtet som åpner i Oslo torsdag.

Norge er nå blant verdens siste land til å anerkjenne Palestina.

I oktober i fjor anerkjente den svenske regjeringen Palestina. Sverige ble da det 135. av FNs 193 medlemsland som hadde godkjent Palestina som stat.

Les også: Israel: – Det finnes ikke noen palestinsk stat

Støre mer enig med Brende

Foran landsmøtet har det kommet inn mange forslag om å snu Arbeiderpartiet i spørsmålet om anerkjennelse av Palestina. Fylkeslaget i Oslo, med stortingsrepresentant Jan Bøhler i spissen, og Trondheim Ap som stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen leder, er blant dem som går inn for å anerkjenne Palestina.

Det samme gjør Internasjonalt Forum i Oslo Ap som ledes av stortingsrepresentant Marit Nybakk, samt en rekke lokallag.

Men samtlige forslag får tommelen ned fra Jonas Gahr Støre og partiledelsen.

Sentralstyret anbefaler landsmøtet å gå imot anerkjennelse av Palestina nå. Begrunnelsen er identisk med utenriksminister Børge Brende (H) sin, at man ikke kan anerkjenne en visjon. En anerkjennelse må bygge på en realitet.

– Norge og andre land anerkjente Israel i sin tid uten at det lå noen avtale på bordet eller grensene var definert, sier Mani Hussaini til det.

Les også: Thorvald Stoltenberg roser Sverige for å anerkjenne Palestina

Norge fra front til baktropp?

Mani Hussaini mener det er viktig å anerkjenne Palestina nå.

– Grunnen til å gjøre det nå, er at det pågår en internasjonal mobilisering for anerkjennelse. Rundt 70 prosent av FNs medlemsland har gjort det, fordi man ser at Israel ikke er villig til å komme til forhandlingsbordet. De har siden i fjor sommer nekta å møte palestinske representanter, sier Hussaini.

– Det står stille. Det vil si, det gjør ikke det. Israel bygger stadig flere ulovlige bosettinger. Og foran valget lovet Netanyahu at han vil øke byggingen hvis han ble gjenvalt.

– Anerkjennelse trengs fort for å gi palestinerne en sterkere posisjon overfor Israel. Arbeiderpartiet og Norge må bli med på den internasjonale mobiliseringen. Norge har tradisjonelt vært i front. I dette spørsmålet må vi passe på å ikke havne aller bakerst.

Han oppsummerer at kravet om norsk anerkjennelse av Palestina kommer fra LO, Norsk Folkehjelp, AUF og mange store lag i Ap.

For sent?

Allerede i 2012 mente daværende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at en tostatsløsning med en egen palestinsk stat, er i ferd med å bli umulig.

Det skyldes Israels mange bosettinger og veier og murer som stykker opp det som skulle bli palestinske områder.

Israel mener derimot at spredning av jødiske bosettinger på Vestbredden er en menneskerett.

Les også: – Tostatsløsningen i fare

Personvernpolicy