Meny

NASA-kart viser hvor i verden det lyner mest

LYN: Som NASA-kartet viser, lyner det mest ved landområder rundt ekvator. Kilde: NASA Earth Observatory

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år lyner det om lag 1,4 milliarder ganger. NASA har laget en oversikt over hvor i verden det lyner mest.

Lyn er en sterkt lysende gnist som oppstår ved en plutselig elektrisk utladning i atmosfæren. Utladningen kan foregå inne i en sky, mellom to skyer eller mellom en sky og noe nede på bakken. Sisnevnte er det som kalles lynnedslag, som kan føre til skade på mennesker eller gi materielle skader.

Ifølge forskeres beregninger lyner det cirka 1,4 milliarder ganger hvert år, noe som tilsvarer mellom 40-50 lyn i sekundet, skriver Forskning.no.

Les også: Lynet slo ned i penis

NASA Earth Observatory overvåker lynaktiviteten rundt i verden, og har laget et kart som viser hvor det lyner mest.

Ifølge satellittobservasjoner lyner det mer over land enn over havet, og det lyner oftere nær ekvator enn nærmere polene.

At det er en høyere frekvens av lyn over land gir mening, fordi jordoverflaten absorberer sollys og varmes opp raskere enn vann, noe som betyr at det blir større ustabilitet i atmosfæren over land, som igjen kan lede til dannelsen av tordenvær med lyn, skriver NASA Earth Observatory på sine nettsider.

Les også: Fem ganger flere lyn enn normalt

Kartet er basert på data fra 1998-2013 samlet av Lightning Imaging Sensor (LIS) på NASAs Tropical Rainfall Measuring Mission-satellitt, og data fra 1995-2000 samlet av Optical Transient Detector (OTD) på OrbView-1/Microlab.

Ifølge Daniel Cecil fra lynavdelingen ved Global Hydrology and Climate Center, viser dataene også noen interessante regionale trender. For eksempel har forskerne observert et stort antall lynglimt i mai måned i Brahmaputra Valley i det østlige India. Mens områder i Sentral-Afrika og nordvest i Sør-Amerika har store mengder lyn gjennom hele året.

Populært