Amnesty: 2.000 kvinner og jenter kidnappet av Boko Haram

Kvinner som overlevde Boko Harams herjinger i Damasak i Nigeria i mars, sitter sammen på bakken. (Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix)
Kvinner som overlevde Boko Harams herjinger i Damasak i Nigeria i mars, sitter sammen på bakken. (Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix)

Minst 2.000 kvinner og jenter har blitt kidnappet av Boko Haram i Nigeria siden begynnelsen av 2014, ifølge Amnesty International. Flere unge kvinner sier de blir lært opp til å krige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Boko Haram:

* Væpnet, islamistisk gruppe med base i Nord-Nigeria.

* Har også gjennomført angrep i Kamerun, Niger og Tsjad.

* Grunnlagt i 2002, ledes av Abubakar Shekau.

* Over 13.000 mennesker er drept og 1 million er drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger siden 2009.

* Sverget i mars troskap til Den islamske staten (IS) og deres kalifat.

* Den afrikanske union (AU) ser gruppen som en regional trussel og har satt inn en styrke på 7.500 soldater for å bekjempe dem. De har gjenerobret flere områder som Boko Haram har kontrollert.

Bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok 14. april i fjor førte til at verdens øyne ble rettet mot opprørsgruppas brutale framferd.

Tirsdag er det nøyaktig ett år siden jentene ble bortført, men både før og etter er langt flere blitt kidnappet, ifølge Amnesty International.

Unge kvinner og jenter blir bortført, holdt fanget og i noen tilfeller voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til å delta i væpnede angrep, noen ganger mot sine egne landsbyer, ifølge menneskerettsorganisasjonen.

Les også: 800.000 barn rammet av Boko Harams herjinger

En 19 år gammel kvinne, Aisha, forteller at hun ble bortført under et bryllup i september sammen med sin søster, bruden og brudens søster. Boko Haram tok dem med til en leir i byen Gulak i den nordlige delstaten Adamawa hvor bruden og brudens søster ble tvunget til å gifte seg med opprørere, mens Aisha og rundt 100 andre kvinner ble lært opp til å krige.

– Jeg var blant jentene som fikk skyteopplæring. Jeg ble også lært opp til å bruke bomber og hvordan man angriper landsbyer, sier Aisha.

– Så sendte de noen av oss ut på oppdrag. Jeg var på et oppdrag mot min egen landsby, sier hun.

Les også: Boko Haram utslettet landsby nord i Nigeria

Personvernpolicy