Alliert med terrorister i Irak

Sjiamuslimske militssoldater leder an i offensiven mot IS i Irak. Ifølge Human Rights Watch og Amnesty International står de bak massakrer, hevndrap, tortur og plyndring i områdene de har gjenerobret fra opprørerne. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Sjiamuslimske militssoldater leder an i offensiven mot IS i Irak. Ifølge Human Rights Watch og Amnesty International står de bak massakrer, hevndrap, tortur og plyndring i områdene de har gjenerobret fra opprørerne. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av militsgruppene som leder an i den norskstøttede offensiven mot Den islamske staten (IS) i Irak, står på USAs liste over terroristorganisasjoner. Norske diplomater er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om utviklingen i Irak:

* Iraks mangeårige leder Saddam Hussein ble styrtet i en USA-ledet invasjon i 2003.

* USA hevdet at Irak var i ferd med å utvikle masseødeleggelsesvåpen og samarbeidet med al-Qaida, noe som senere ble avkreftet.

* Et sjiamuslimsk regime kom til makten i Bagdad.

* Sunnimuslimske grupper tok opp kampen mot regimet og de amerikanske styrkene i landet.

* I 2006 gikk flere sunnimuslimske militsgrupper og stammer sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

* Da lederen ble drept i 2010, ble Abu Bakr al-Baghdadi erklært som gruppens nye leder.

* Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder i Nord-Irak og Syria.

* I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

* En USA-ledet koalisjon innledet i september 2014 en luftkrig mot antatte IS-mål i Syria og Irak.

De sjiamuslimske militssoldatene i Irak utstyres med våpen og uniformer av regjeringsstyrkene og har den irakiske regjeringen i ryggen.

USAs forsvarssjef, general Martin Dempsey, omtalte i forrige måned militsgruppene som «en positiv ting», og amerikanske kampfly har gitt dem flystøtte.

Dempseys uttalelse er oppsiktsvekkende ettersom flere av militsgruppene er å finne på USAs liste over terroristorganisasjoner.

USAs terrorliste

Badr-militsen havnet på terrorlista i 2009, og det samme gjorde Hizbollah-brigadene og en rekke av lederne i Asaib Ahl al-Haq-militsen.

Asaib Ahl al-Haq-militsens leder Qais Qazali satt i amerikansk fangenskap i Irak fram til 2009, da han ble løslatt i en fangeutveksling.

De sjiamuslimske militsgruppene koordinerer stormløpet mot IS gjennom Folkets mobilisering-komité (PMC), som ble opprettet av tidligere statsminister Nouri al-Maliki og samarbeider tett med irakiske regjeringsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stiller spørsmål ved effekten av norsk Irak-bidrag

Dødsdømt

PMC ledes av den tidligere lederen av Badr-militsen, Abu Mahdi al-Muhandis, som egentlig heter Jamal Jaafar Mohammed.

Han har også sin egen militsgruppe, Kataib Imam Ali-militsen, og er dømt til døden in absentia i Kuwait for terrorbombingen av USAs ambassade der i 1983.

Jaafar Mohammed er en nær fortrolig av den iranske generalen Qassem Soleimani, som er øverstkommanderende for Quds-styrken i den iranske revolusjonsgarden og spiller en sentral rolle i offensiven mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske soldater kan bli medskyldige i overgrep når de sendes til Irak

Massakrer og hevndrap

Ifølge Human Rights Watch og Amnesty International står de sjiamuslimske militsgruppene bak massakrer, hevndrap, tortur og plyndring i områdene de har gjenerobret fra opprørerne.

Tusenvis av sunnimuslimske hjem er svidd ned og kurdiske myndigheter omtaler Hizbollah-militsen som en sjiamuslimsk versjon av Den islamske staten (IS), som de før eller siden vil måtte slå ned på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Smittsom sykdom sprer seg rundt IS hovedsete

Alvorlig trussel

Norske diplomater i regionen ser med stor bekymring på de sjiamuslimske militsgruppenes sentrale rolle i Irak, går det fram av flere notater NTB har fått tilgang til.

– Det blir stadig tydeligere at sjiamilitser utgjør en alvorlig trussel mot forsoningsprosessen i landet, heter det i ett av notatene.

De norske diplomatene konkluderer med at «militsene har viktige støttespillere i regjeringen» og advarer mot «en enda større voldsspiral på lengre sikt».

Les også: – Moské i Bergen kastet ut IS-tilhenger

Iran kontrollerer

Norge lovet i oktober i fjor å bistå Irak i kampen mot IS, men har ennå ikke sendt de 120 militærinstruktørene, spesialsoldatene og stabsoffiserene.

USA har det siste tiåret brukt over 200 milliarder kroner på å bygge opp irakiske sikkerhetsstyrker, som likevel flyktet hals over hode da IS rykket fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter spør hva et fåtall norske militærinstruktører kan oppnå og advarer mot farene ved å samarbeide med styrker som begår massive overgrep.

– Inntil USA og den internasjonale koalisjonen er ferdig med opptrening av irakiske styrker vil trolig kampen mot IS være avhengig av sjiamilitser som er finansielt og materielt støttet av Iran. Det kan derfor sies at Iran kontrollerer bakken, USA kontrollerer luften og Irak er fanget i midten, heter det i et notat fra norske diplomater i området.