Ap kan sikre flertall for flere Syria-flyktninger

Mani Hussani under landsstyremøtet til AUF. (Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix)
Mani Hussani under landsstyremøtet til AUF. (Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mykere asylpolitikk, 5.000 flere kvoteflyktninger fra Syria og krav til kommunene om å bosette asylsøkere. Det kan bli Ap-politikk fra helgen av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kan Arbeiderpartiet komme til å gå inn for å anerkjenne Palestina som selvstendig stat.

– Det er på høy tid Norge anerkjenner Palestina. Det vil kunne tvinge israelerne tilbake til forhandlingsbordet, sier AUF-leder Mani Hussaini til NTB.

Sverige har anerkjent en palestinsk stat og en rekke land har truffet såkalte uforpliktende vedtak om det samme. Nå gjør AUF felles front med LO og en rekke tunge Ap-lag om å følge etter. Ungdomsorganisasjonen vil også anerkjenne Vest-Sahara som selvstendig stat.

– Må endre syn

Aps sentralstyre er avventende i sine merknader til forslaget om å anerkjenne Palestina.

– Norge bør være blant de første i rekka til å anerkjenne en palestinsk stat, men det må være en realitet vi anerkjenner – ikke en visjon, heter det.

Mani Hussaini er ikke imponert over denne argumentasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært holdningen i partiet i mange år, men det holder ikke lenger. Forhandlingene står i stampe, og det er på tide å tenke nytt, sier han.

Et forslag fra Bergen Ap om økonomisk boikott av Israel, støttes av Hordaland Ap, men innstilles avvist av så vel sentralstyret som landsstyret.

– Vår holdning er at varer fra de okkuperte områdene bør boikottes. AUF har ikke tatt til orde for en generell boikott av Israel, sier Hussaini.

Les også: Støre vil ikke endre Aps asylpolitikk

Ny asylpolitikk

Fylkesleder Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag gikk i forrige uke ut og ba om en nyorientering i Arbeiderpartiets asylpolitikk. Han har siden fått støtte fra fylkeslagene i Hordaland og Troms.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er enig i at det trengs en nyorientering i asylpolitikken, ikke minst når det gjelder lengeværende asylbarn. Ap har tidligere sagt at vi skal føre en «streng, men rettferdig» asylpolitikk. Den bør ikke være streng, men den skal være rettferdig, sier Hussaini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at alle som ikke har rett krav på beskyttelse skal sendes ut av Norge, men framholder at barns beste skal trumfe innvandringsregulerende hensyn.

Les også: Færre asylsøkere velger Norge - Frp mener Aps asylbløff er avslørt

Flere flyktninger

Akershus Ap er blant dem som foreslår 5.000 kvoteflyktninger til Syria i 2015. AUF gir fylkeslaget full støtte og regner med gjennomslag på landsmøtet.

– De 5.000 skal komme i tillegg til flyktninger som kommer til Norge gjennom den ordinære FN-kvoten, sier Hussaini.

SV har foreslått at Norge skal ta imot flere Syria-flyktninger, et syn som deles av regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre. Inntar også Ap dette standpunktet, vil det være flertall på Stortinget for å øke kvoten utover det regjeringen alt har gjort.

Spørsmålet om å pålegge kommuner å bosette asylsøkere og flyktninger, blir også tema på Ap-landsmøtet. AUF i Vestfold begrunner forslaget med at enkelte kommuner sier nei til bosetting, noe som fører til at mange blir sittende lenge i mottak.

Et forslag om å øke andelen bistandsmidler over statsbudsjettet til 2 prosent av bruttonasjonalinntekt, foreligger også til behandling. Sentralstyret støtter ikke dette forslaget, som er fremmet av Hordaland Ap.

Les også: Over halvparten i Norge sier de er positive til innvandring