Kamptolkene føler seg glemt av norske myndigheter

To måneder etter at Stortinget vedtok å behandle 26 afghanske kamptolkers asylsøknader på nytt, har tolkene fortsatt ikke mottatt søknadspapirene, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 26 kamptolkene jobbet for norske styrker i Afghanistan og deltok i flere krevende oppdrag. De fikk avslått sine asylsøknader, men i midten av februar vedtok Stortinget at søknadene skal behandles på nytt.

Ifølge NRK har prosessen ikke akkurat gått raskt siden den gang. Ingen av kamptolkene har mottatt søknadspapirer eller hørt noe som helst fra norske myndigheter.

Flere av dem er drapstruet og frykter for livet. I Afghanistan er de stemplet som forrædere etter å ha jobbet med de norske styrkene.

– I Afghanistan mottok jeg trusselbrev og oppringninger fra Taliban. Jeg var virkelig redd, og om natten byttet familien på å holde vakt, sier én av tolkene, som har søkt tilflukt i Tyrkia.

Det hører med til historien at 23 av de drøyt 50 afghanske kamptolker som hjalp de norske ISAF-styrkene mellom 2006 og 2014, har fått opphold i Norge i ettertid.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet hevder at det jobbes for fullt for å få til en løsning også for de 26 andre tolkene. Men før helgen hadde myndighetene ikke tatt kontakt med noen av dem.

– Tolkene kommer snart til å bli kontaktet av Veteranforbundet, som skal sende et skjema slik at de skal kunne sende ut sine saker, sier Kallmyr.

– Tolkene vil snarlig bli kontaktet, og sakene vil bli behandlet ganske raskt når vi har fått inn søknadene, lover han videre.

Personvernpolicy