USA-ekspert tror Republikanerne tar igjen Clinton

Marco Rubio har gode muligheter til å bli Republikanernes presidentkandidat, mener Jan Arild Snoen. Foto: Harrison McClary / Reuters / NTB scanpix.
Marco Rubio har gode muligheter til å bli Republikanernes presidentkandidat, mener Jan Arild Snoen. Foto: Harrison McClary / Reuters / NTB scanpix.

Hillary Clintons store forsprang på mulige republikanske motkandidater på målingene kommer til å være borte i løpet av det neste året, tror USA-ekspert Jan Arild Snoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadde det vært valg i dag hadde Clinton slått samtlige kandidater fra det republikanske partiet med god margin, viser Real Clear Politics' siste sammenstilling av nasjonale målinger.

Men Minerva-kommentator og USA-ekspert Jan Arild Snoen tror ikke målingene gir et bilde på hvordan valget i 2016 blir.

– Jeg tror valget blir ganske jevnt. Det er vanskelig for et parti å vinne tre valg på rad, noe som gjør at Republikanerne har gode muligheter dersom de plukker ut riktig kandidat, sier Snoen til NTB.

Les også: Obama gir sin støtte til Hillary Clinton som ny president

Tror på Rubio

Han mener Marco Rubio som kunngjorde sitt kandidatur mandag, har gode muligheter til å bli Clintons republikanske motstander.

– Han er midt i partiet, har den beste taleevnen og den beste livshistorien. At han er «hispanic» gjør det lettere for Republikanerne å overbevise velgerne om at de er et moderne parti, mener Snoen.

I tillegg trekker han fram Jeb Bush og Scott Walker som kandidater som kan samle hele det republikanske partiet bak seg. Disse kandidatene gjør det best på de siste gjennomsnittsmålingene blant republikanske velgere med henholdsvis 16,5 og 15,3 prosent. Rubio har 7,3 prosents oppslutning på de samme målingene.

– For Republikanerne blir det en avveining mellom rettroenhet og holdbarhet, der grasrotaktivistene vil ha en mest mulig konservativ kandidat, men samtidig innser at de ikke kan ta kandidatene som er lengst ute på den ene siden, sier Minerva-kommentatoren.

Les også: Hillary Clinton vil bli USAs neste president

Bush leder pengekampen

Også seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier trekker fram Bush og Rubio som sterke kandidater i det republikanske partiet.

– Det er et åpent felt, og mye vil avgjøres av hvem som kan samle inn mest penger. Jeb Bush ligger helt klart i første rekke der. Her vil mye avhenge av det første nominasjonsvalget. Da ser bidragsyterne bedre hvilke kandidater det er verdt å satse på, sier han til NTB.

Jeb Bush, som er bror av tidligere president George W. Bush og sønn av tidligere president George H.W. Bush, har ikke bekreftet at han stiller som presidentkandidat, men har sagt at han ser på mulighetene.

– Clinton vinner ikke

Allerede før Hillary Clinton kunngjorde sitt kandidatur søndag kveld, startet republikanerne angrepene mot den tidligere utenriksministeren og førstedamen.

Jeb Bush uttalte at forholdet til allierte land ble forverret mens Clinton var utenriksminister, mens Rand Paul lanserte slagordet «Liberty, not Hillary».

– Hadde det vært en normal prosess på demokratisk side, ville vi ikke sett slike angrep allerede. Men siden hun er den eneste reelle kandidaten kan de starte med å tjore henne fast til Obama og alt som har gått galt i hans periode, sier Melby.

Forskere ved Universitetet i Bergen har laget en modell som har slått til i 15 av 17 valg etter krigen, ifølge NRK. I 2016 er det ifølge dem 85,3 prosents sjanse for at demokratene mister makten.

Personvernpolicy