Meny

Færre asylsøkere velger Norge

Innvandringspolitisk talsmannen Mazyar Keshvari i Frp, mener hans parti har æren for nedgangen i tallet på asylsøkere. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første kvartal i år kom det 1.661 asylsøkere til Norge, en nedgang på 22 prosent sammenlignet med fjoråret og det laveste tallet siden 2007. Frp mener utviklingen er gledelig.

Det er tredje år på rad at antallet asylsøkere faller i første kvartal. I tillegg faller antallet søkere fra februar til mars, noe som er svært uvanlig. Det viser nye tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Asylsøkere fra det krigsherjede Syria topper listen så langt i år med 276 søkere, en andel på nesten 17 prosent.

På annenplass kommer afghanere med 167 søkere. Hele 102 av disse oppgir at de er enslige og under 18 år. Totalt har det kommet 197 mindreårige asylsøkere i år, afghanerne utgjør dermed over halvparten av disse.

Eritrea følger på tredjeplass med 149 asylsøkere. På fjerde- og femteplass kommer Somalia og Etiopia, med rundt 100 asylsøkere fra hvert av landene.

– Gledelige tall

– Dette er veldig gledelige tall og viser at bløffen til Ap om at ingen er herre over asyltallene, at de varierer med situasjonen i verden, er avslørt, sier innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari i Frp til NTB.

Keshvari mener nedgangen er Frps fortjeneste.

– Grunnen til at tallene faller, er at Frp er kommet til makten. Signalet om at vi vil håndheve samtlige regler på asylområdet, har nådd fram, sier han.

– Men det er jo ikke bare tallene fra første kvartal i år som faller. Dette er en fortsettelse av tendensen fra i fjor, som viste et fall med 4 prosent i Norge, samtidig som asylankomstene til Europa økte med 44 prosent, sier han.

Ap: Trenden fortsetter

Arbeiderpartiet innvandringspolitiske talsmann Eirik Sivertsen fastholder at omfanget av krisene i verden er avgjørende for hvor mange flyktninger som kommer til Europa. Utover det ønsker han ikke å gå inn i Keshvaris påstand om at «bløffen» til Ap er avslørt.

– Men vi er glad for at den nedgangen som startet etter innstrammingene i asylpolitikken i 2009, fortsetter, sier Sivertsen.

– Vi konstaterer at regjeringen i all hovedsak viderefører den politikken som den rødgrønne regjeringen hadde. Som tallene viser, er dette en trend med nedgang tredje året på rad. Det er en langvarig trend, sier han.

SVs Karin Andersen mener på sin side at Norge bør ta imot flere krigsflyktninger fra Syria.

– Mens vi opplever den største flyktningkatastrofen etter 2. verdenskrig, kappes Ap og Frp om å juble over at færre søker asyl, sier hun.

Ny rekord i Sverige

Sverige har mottatt 13.060 asylsøkere så langt i år, nesten åtte ganger så mange som Norge. Fjoråret var et rekordår i Sverige, og det er ventet enda høyere tall i år.

Søkertallene stiger også i Danmark og Finland, selv om begge landene mottar færre søkere enn Norge. Danskene mottok 1.077 asylsøknader i årets to første måneder, opp fra 1.015 i samme periode i 2014. Finland har tatt imot 652 asylsøkere i samme periode, opp fra 488 i de to første månedene i 2014.

Tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser at 866.000 personer søkte om asyl i industriland i 2014, en økning på hele 45 prosent fra året før og det høyeste tallet som er registrert siden 1992.

De fleste asylsøkerne har Europa som mål. Totalt kom det 626.000 asylsøkere til Europa i 2014, en vekst på 44 prosent fra 2013, ifølge Eurostat.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært