Anundsen nekter å svare, kan likevel bli innkalt

Justisminister Anders Anundsen velger å være taus når han får spørsmål om eventuelt tilbud om byttehandel for å unngå mistillit eller kritikk i kontrollkomiteens arbeid med asylbarn-saken. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix.
Justisminister Anders Anundsen velger å være taus når han får spørsmål om eventuelt tilbud om byttehandel for å unngå mistillit eller kritikk i kontrollkomiteens arbeid med asylbarn-saken. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kan bli innkalt til kontrollkomiteen selv om han ikke vil svare på om han forsøkte å forhandle seg bort fra mistillit i asylbarnsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke naturlig å gi innsyn i politiske samtaler mellom ulike partigrupper, skriver Anundsen i et brev til Senterpartiets mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen.

Lundteigen ønsket å ta rede på om det stemmer at Anundsen forsøkte å forhandle seg bort fra kritikk og mistillit fra KrF og Venstre under arbeidet med asylsaken i kontroll- og konstitusjonskomiteen, slik Dagsavisen skrev 25. mars.

I bytte skulle Anundsen ifølge avisen sørge for gjennomslag for samarbeidspartienes krav om å hente asylbarna hjem.

Les også: Solberg: Asylbarna vanskelig fordi de vekker sterke følelser

Avtalen

Men Anundsen mener at samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF gjør at han ikke trenger å svare på spørsmålet:

«Det har alltid funnet sted politiske drøftelser, internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner, som verken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i. Av prinsipielle grunner kommer jeg derfor ikke til å informere verken Stortinget eller enkeltrepresentanter om innholdet i slike politiske møter eller samtaler eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet,» skriver Anundsen i brevet til Lundteigen.

Vurdere høring

Arbeiderpartiets medlem av kontrollkomiteen, Jette Christensen, er imidlertid ikke innstilt på å slippe saken.

– Ap er i løpende dialog med saksordføreren om dette temaet. Vi forsøker å finne ut hvordan Stortinget og offentligheten best kan opplyses. Jeg registrerer at statsråden ikke ønsker å svare. Samtidig er det jo ikke uvanlig at det arrangeres tilleggshøringer når det kommer nye opplysninger i en sak, sier Christensen til NTB.

Hun opplyser at saken vil bli tema på møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag ettermiddag.

Les også: Solberg vil ikke låse seg til tidsplan om asylbarn

Ingen vei

Lundteigen mener imidlertid at han neppe kommer noen vei.

– Det er ganske spesielt å få et slikt svar. Men jeg registrerer at Anundsen ikke vil kaste lys over saken. Og når KrF og Venstre nå har fått til en avtale med regjeringen, så er det vel slik at også de skalker lukene. Så uten åpne kilder ser det ikke ut til at vi kommer noe vei videre, sier han til NTB.

Informerte grupper

Ifølge Bergens Tidende skal utspillet fra Anundsen ha blitt overlevert Venstre-leder Trine Skei Grande, som i sin tur formidlet det til KrF-leder Knut Arild Hareide.

Begge partilederne skal ha presentert utkastet internt. I Venstre skjedde det for hele stortingsgruppen, mens Hareide informerte KrFs gruppestyre på Stortinget.

– Konstitusjon kan ikke være politisk valuta. Vi har et problem hvis tillit er noe en kan forhandle seg til, sier Christensen til avisen.

Personvernpolicy