Arkitektene vil ha grønt og livlig regjeringskvartal

Det svenske arkitektbyrået White mener Høyblokka fremdeles bør være den høyeste bygningen i kvartalet. De vil åpne Hospitalgata og lage den om til en bygate med butikker, kafeer og galleri. Foto: Statsbygg/Team White / NTB scanpix

Arkitektene ser for seg parker, hager, skoger, luftige passasjer og et yrende folkeliv i det nye regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om regjeringskvartalet

* Bygningene som før bombeangrepet 22. juli 2011 huset de fleste departementene, ligger mellom Akersgata og Møllergata i Oslo sentrum.

*Regjeringen Solberg besluttet i mai 2014 å gjenoppbygge regjeringskvartalet framfor å bygge nytt et annet sted.

*Det ble besluttet å bevare Høyblokka, men rive Y-blokka, S-blokka og R4.

*Før jul ble seks arkitekt- og konsulentfirmaer plukket ut til å utarbeide forslag til prinsipper og overordnet grep.

*Vinnerteamene består av LPO/ Arkitekt Kristine Jensens tegnestue/ Norconsult (Oslo), Snøhetta (Oslo), White (Göteborg/Oslo), BIG (København), Asplan Viak (Oslo) og MVRDV (Rotterdam)

*De seks skissene er utstilt i paviljongen ved Høyblokka fram til midten av mai.

*På bakgrunn av skissene og innspillene til dem vil Statsbygg utarbeide en reguleringsplan for området. Den skal være ferdig i løpet av 2016.

* Prosjektering er planlagt i tidsrommet 2016-2018, med behandling i Stortinget i 2019 og byggestart i 2020.

*Et nytt regjeringskvartal vil tidligst kunne stå ferdig i 2025.

Seks skisser til hvordan et fremtidig regjeringskvartal i Oslo kan se ut, ble mandag for første gang presentert for offentligheten.

Før jul i fjor ble seks arkitektteam plukket ut til å parallelt jobbe fram hvert sitt forslag. Prosessen er ingen konkurranse, og den endelige reguleringsplanen vil trolig inneholde elementer fra flere av forslagene, ifølge Statsbygg.

Oppgaven til de seks har ikke vært utforming av bygningene, men hvor de skal stå, hvor høye de bør være og hvordan gater og plasser skal plasseres og hvordan trafikk, miljø og sikkerhet skal integreres.

– Bakgrunnen for at vi bygger nytt, terrorangrepet 22. juli 2011, skal aldri glemmes. Samtidig må vi nå tenke fremover, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da han åpnet en utstilling med de seks skissene mandag.

Y-park

Det er store variasjoner mellom forslagene til de seks utvalgte arkitekt- og konsulentkontorene; Snøhetta; BIG; MVRDV; Asplan Viak; White og LPO. Mens Snøhetta, Asplan Viak, LPO og BIG går for skulpturelle og høye bygninger på opptil 128 meter, ser nederlandske MVRDV for seg en ring av lavere bygninger rundt Høyblokka, toppet med en urban takhage. Også det svenske arkitektkontoret White lar Høyblokka fortsatt være den høyeste bygningen.

Felles for alle forslagene er omfattende grøntarealer og vekt på at områdene skal invitere befolkningen til å bruke områdene – også etter kontortid.

Konseptene foreslår ulike typer av byhager, parker og sågar en nyplantet skog i kvartalet. Kafeer, lekeplasser, vannspeil og skulpturelle installasjoner er sentrale i alle forslagene. Danske BIG svarer på striden rundt rivingen av Y-blokka ved å gjenskape den distinkte bygningsformen som del av en tredimensjonal park.

– Det som begeistrer meg ved disse forslagene er åpenheten og byrommene som de alle skisserer. At de viser hvordan regjeringskvartalet både skal være et sted hvor det skal arbeides og besluttes, men også et sted hvor mennesker trives, sier Sanner til NTB.

Ny inngang

Flere av forslagene innebærer radikale forandringer fra dagens bybildet. Snøhetta foreslår blant annet å integrere Youngstorget i regjeringskvartalet og la en ny inngang til kvartalet starte ved de buede søylene på torget og gå under og gjennom den historiske bygningen i Møllergata 19.

Riksantikvar Jørn Holme var til stede under åpningen. Han er positiv til forslagene.

– Jeg synes dette er veldig spennende arbeid, og jeg er glad for at de respekterer Høyblokka som en viktig bygning. Det som også er positivt er at alle skaper nye byrom, nærmest nye parker, for at flest mulig skal få oppleve arkitekturen. Det som er krevende er jo at tomten er veldig liten til så stort volum. Vi er opptatt av at tomten strekkes lengst mulig østover for å tåle en så stor utbygging. Dessuten er det viktig at de historiske bygningene brukes, både Høyblokka, Finansdepartementet og Møllergata 19. Vi mener også at Deichmanske burde vært med, for den bygningen er en ressurs, sier Holme.

Utstillingen i paviljongen ved Høyblokka vil være åpen for allmennheten i fire uker framover. Det nye kvartalet vil tidligst stå klart i 2025. (©NTB)

Personvernpolicy