Bilraner blir tvangsinnlagt etter vill ferd på E18

Den russiske statsborgeren i 20-årene som truet til seg en bil i Oslo lørdag kveld og som først ble stanset i Re i Vestfold natt til søndag, har erkjent de faktiske forholdene. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix.
Den russiske statsborgeren i 20-årene som truet til seg en bil i Oslo lørdag kveld og som først ble stanset i Re i Vestfold natt til søndag, har erkjent de faktiske forholdene. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix.

Mannen som ranet til seg en BMW i Oslo, krasjet flere biler og sørget for at ni personer havnet på sykehus, blir tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– På bakgrunn av en prejudisiell vurdering vi har gjennomført i dag, har jeg begjært mannen tvangsinnlagt på psykiatrisk legevakt, sier politijurist og påtaleansvarlig Sonika Sharma i Oslo politidistrikt til NTB.

Beslutningen om at mannen skulle tvangsinnlegges og ikke begjæres varetektsfengslet, ble tatt etter at helsepersonell gjennomførte en samtale med mannen.

– Saken vil bli etterforsket som normalt, men med tanke på hans sinnstilstand på gjerningstidspunktet begjærer vi ham tvangsinnlagt, sier politiadvokaten.

Hun opplyser at innleggelsen vil skje allerede mandag ettermiddag.

Les også: Politiet får kritikk etter biljakt som endte i massekollisjon

Spesialenheten etterforsker

Mandag ble det også klart at Spesialenheten for politisaker skal se nærmere på politiets opptreden under politijakten som endte i Vestfold natt til søndag.

– Ettersom det ikke er alvorlig personskade, har vi heller ikke etterforskningsplikt. Men vi har i dag besluttet å opprette sak på forholdet fordi den innebar en trafikkulykke med både personskade og materielle skader, sier etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten til NTB.

– I første omgang innhenter vi informasjon så vi kan ta stilling til om det er grunn til å tro at politiet har gjort noe straffbart. Den beslutningen regner vi med å ta i løpet av noen dager, sier hun.

Erkjenner

Den pågrepne er en russisk statsborger i midten av 20-årene. Mannen brukte kniv da han truet til seg BMW-en på parkeringsplassen utenfor Oslo sentralstasjon sent lørdag kveld. Politiet ble varslet klokka 23.20, men da var bilen allerede ute av hovedstaden på vei sørover på E18.

Mellom åtte og ti politibiler deltok etter hvert i jakten. Ved midnatt endte ferden ved Bjune i Re i Vestfold, etter at mannen hadde kjørt på en spikermatte som politiet hadde lagt ut. Fire biler ble påført store skader. Ni personer var skadd, men ingen alvorlig.

Mannen er siktet for grovt ran med kniv. Vestfold politidistrikt har samtidig siktet ham for uaktsom kjøring.

– Mannen er ferdig avhørt. Han erkjenner de faktiske forholdene, sier ransavsnittets leder Tor Erik Hoøen til NTB.

Politiet var søndag klare på at det var riktig å stanse den ville ferden på E18.

– Det var riktig å stanse denne farefulle kjøringen. Om dette kunne vært gjort på en annen måte, får ettertida vise, sa jourhavende jurist Torje Arneson i Oslo-politiet til NTB søndag.

Personvernpolicy