Russland vil levere raketter til Iran

Russland og president Vladimir Putin åpner for salg av våpen til Iran. (Foto: REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool)
Russland og president Vladimir Putin åpner for salg av våpen til Iran. (Foto: REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool)

Russland vil igjen selge avanserte rakettsystemer til Iran etter en femårsperiode der slike leveranser har vært forbudt som følge av FN-sanksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA reagerer med kritikk og uro.

– USAs utenriksminister John Kerry har allerede gitt uttrykk for sin bekymring overfor sin russiske motpart, opplyste talsmann Josh Earnest i Det hvite hus mandag. Også forsvarsdepartementet Pentagon reagerer sterkt.

– Vår motstand mot disse salgene er langvarig og kjent. Vi tror ikke de er til hjelp, sier Pentagons talsmann, Steve Warren.

Få timer tidligere ble det kjent at president Vladimir Putin har signert en lov som gjør det mulig for Russland å levere avanserte bakke til luft-raketter av typen S-300 til det sjiamuslimske regimet i Teheran.

USA mener at et slikt bytteprogram muligens er i strid med FN-sanksjonene som er innført i forbindelse med Irans atomprogram, ifølge Earnest. Når det gjelder rakettleveransene, viser han til «andre bekymringer».

Mistet inntekter

Russland innførte forbudet mot rakettleveranser til Iran i 2010 etter sterkt vestlig press. Avgjørelsen førte til at russerne måtte skrinlegge et større rakettsalg verdt flere milliarder kroner.

– Som følge av at vi måtte avlyse kontrakten, mistet vi store inntekter. Vi ser intet behov for å fortsette med dette gitt framgangen i samtalene om Irans atomprogram og den absolutte legitime karakteren av den kommende avtalen, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mandag.

Forhandlingene om en endelig avtale om Irans atomprogram skal etter planen fortsette fram til slutten av juni, og foreløpig er ingen av FN-sanksjonene opphevet.

Mange tekniske detaljer skal fortsatt på plass, og det er også stor uenighet om hvor fort sanksjonene skal fjernes. I USA har dessuten Obama-administrasjonen sitt fulle hyre med å overbevise skeptiske kongressmedlemmer, som mener at avtalen med Iran truer Israels sikkerhet.

Raseri i Israel

I Israel oppfattes rakettleveransene som et bevis på at Iran vil bruke atomavtalen til militær opprustning.

– Dette er et direkte resultat av den legitimitet Iran får fra atomavtalen som forberedes, og bevis på at den iranske økonomiske veksten som kommer når sanksjonene fjernes, vil bli utnyttet til militær opprustning, ikke til velferd for det iranske folket, sier Israels etterretningsminister Yuval Steinitz.

Lavrov framholder på sin side at rakettene ikke utgjør noen trussel mot Israel ettersom de er defensive.

Økonomisk forsprang

Kremls motiv for å levere rakettene er å sikre Russland et økonomisk forsprang i Iran når sanksjonene oppheves, mener en russisk eksgeneral, som nå leder en tenketank i Moskva.

– Hvis vi er sent ute og lar Iran vente, vil Washington og deres allierte sikre seg Irans store marked, sier Leonid Ivasjov til nyhetsbyrået RIA.

En kilde i forsvarsdepartementet sier ifølge Interfax at Russland er klar til å levere rakettene så fort salget får grønt lys.

I tillegg har Russland allerede begynt å levere korn, utstyr og bygningsmateriell til Iran i bytte mot råolje, ifølge russiske regjeringskilder.

– I bytte mot iransk råolje gir vi visse produkter. Disse er ikke forbudt eller begrenset under det nåværende sanksjonsregimet, sier viseutenriksminister Sergej Riabkov.

Personvernpolicy