Dømt til 19 års fengsel for Hareid-drapet

En 24 år gammel mann er i Sunnmøre tingrett dømt til 19 års fengsel for overlagt drap på Sami Milhem i Hareid og for å ha skjendet liket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Hareid-drapet:

* 8. august 2014 fant politiet Sami Milhem (20) drept og partert i en leilighet på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre.

* En 23 år gammel mann fra Nordland ble samme dag pågrepet og siktet for drapet.

* 23-åringen ble tiltalt for overlagt drap og likskjending. Han innrømmer å ha begått drapet.

* Rettssaken mot mannen startet i Sunnmøre tingrett 16. mars.

* Aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, la ned påstand om 20 års fengsel.

* 13. april ble den nå 24 år gamle mannen dømt til 19 års fengsel for overlagt drap og likskjending. Han tok betenkningstid. Riksadvokaten avgjør om påtalemyndigheten anker dommen.

Retten mener tiltalte hadde opparbeidet en sterk aggresjon mot avdøde etter at samboerens hadde fortalt om en voldtekt 23. mai, framgår det av dommen som ble lest opp av tingrettsdommer Ruth-Louise Osberg i Ålesund tinghus mandag.

Mishandlingen av liket taler for at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter og er av vesentlig betydning for straffutmålingen, framgår det av den enstemmige dommen.

Planlagt

Tiltalte har erkjent at han drepte Sami Milhem i en leilighet på Bigset i Hareid kommune i august i fjor. Men han sa også at drapet ikke var planlagt. Dette festet ikke retten lit til.

Retten mener det er bevist ut over rimelig tvil at tiltalte i tiden før og under selve drapshandlingen faktisk tenkte seg om og overveide hva han gjorde, framgår det av dommen.

I tillegg er 24-åringen dømt til å betale 230.000 kroner i oppreisning til hver av offerets foreldre. Fra dommen skal det trekkes 266 dager for utholdt varetekt.

Domfelte tok betenkningstid. Aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, vil sende saken til Riksadvokaten for vurdering av om påtalemyndigheten skal anke dommen, melder Sunnmørsposten.

24-åringens forsvarer, advokat Johnny Veum, sier til NTB at han nå vil gjennomgå dommen med sin klient slik at han får godt grunnlag for å avgjøre om han vil anke eller ikke.

– Han har hele tiden tatt ansvar for handlingen, selv om han ikke kan forstå hvordan han kunne begå den, sier Veum.

Fradrag for tilståelsen

Aktor karakteriserte i sin prosedyre drapshandlingen som en «ren henrettelse» og la ned påstand om 20 års fengsel da rettssaken ble avsluttet 19. mars.

Veum ba om at hans klient ikke måtte bli dømt for overlagt drap. Han mente at straffen burde ligge på 16-17 års fengsel, basert på praksis fra andre saker. Samlet sett kom retten til at fengsel i 20 år er passende.

«Tiltalte har erkjent straffskyld for forsettlig drap og likskjending, noe han gjorde allerede i første avhør. Tilståelsen omfatter imidlertid ikke overlagt drap. Han skal likevel ha fradrag i straffen på grunn av sin tilståelse. Straffen settes etter dette til fengsel i 19 år», heter det i dommen.

Personvernpolicy