Lovet bistand til Gaza – betaler ikke

Ikke et eneste av de 19.000 hjemmene som ble ødelagt i den drøyt 50 dager lange israelske offensiven i fjor sommer, er gjenoppbygd. Giverlandene holder bistand som er lovet, tilbake og tør ikke utfordre den israelske blokaden, hevder 46 hjelpeorganisasjoner i en ny rapport. (Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix)
Ikke et eneste av de 19.000 hjemmene som ble ødelagt i den drøyt 50 dager lange israelske offensiven i fjor sommer, er gjenoppbygd. Giverlandene holder bistand som er lovet, tilbake og tør ikke utfordre den israelske blokaden, hevder 46 hjelpeorganisasjoner i en ny rapport. (Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix)

Åtte måneder etter at giverne lovet milliarder i bistand til gjenoppbygging av Gazastripen, er bare en firedel av pengene utbetalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport fordømmer 46 hjelpeorganisasjoner, blant dem Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna, den trege gjenoppbyggingen av det palestinske området, der store områder ble lagt i grus av israelske bomber i fjor sommer.

På den internasjonale giverkonferansen i fjor, som ble ledet av Egypt og Norge, ga en rekke land og organisasjoner tilsagn om rundt 17, 5 milliarder kroner. Men så langt er bare en drøy firedel av midlene utbetalt.

– Tikkende bombe

Ikke et eneste av de 19.000 hjemmene som ble ødelagt i det israelske bomberegnet, er gjenoppbygd, og over 100.000 mennesker er fortsatt hjemløse. En rekke skoler og sykehus ble også ødelagt.

– Det internasjonale samfunnet har sviktet befolkningen i Gaza ved ikke å innfri løfter om penger og politisk endring, sier organisasjonene i rapporten.

Hovedproblemet er Israels blokade, mener generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp,

– Så lenge blokaden av Gaza får fortsette, så fortsetter også fattigdommen, lidelsen og desperasjonen å øke blant Gazas innbyggere, sier hun.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland beskriver Gaza som en «tikkende tidsinnstilt bombe».

– Giverlandene må umiddelbart utbetale de pengene de har lovet, og det må legges et helt annet press på Israel så vel som på lokale palestinske myndigheter for å få slutt på blokaden og for å få reelle politiske forhandlinger, sier han.

Les også: Det blir ingen palestinsk stat under Benjamin Netanyahu

Advarer mot evig syklus

I rapporten kommer hjelpeorganisasjonene med en advarsel om at videre konflikt er uunngåelig med mindre verdens ledere retter blikket mot Midtøsten-konfliktens underliggende årsaker. Det vil bety at syklusen av ødeleggelse og gjenoppbygging, som giverlandene må betale for, bare vil fortsette.

– Giverlandene må insistere på en permanent våpenhvile, at alle parter stilles til ansvar for de pågående bruddene på folkeretten, og en slutt på den israelske blokaden som stenger 1,8 millioner palestinere inne i Gaza og holder dem atskilt fra Vestbredden, heter det i rapporen.

Hjelpeorganisasjonene mener at i stedet for å utfordre blokaden, har giverne stilltiende akseptert den gjennom å finne måter å omgå den på.

Les mer:

Israel utestenger Mads Gilbert fra Gaza på livstid

Gilbert ber om norsk behandling for krigsskadde palestinske barn

Personvernpolicy