Meny

Stiller spørsmål ved effekten av norsk Irak-bidrag

Irakiske sikkerhetsstyrker, som USA har brukt over 200 milliarder kroner på å bygge opp, flyktet hals over hode da opprørere fra Den islamske staten tok kontroll over store deler av Nord-Irak sist høst. Nå skal norske instruktører, sammen soldater fra flere andre land, gjøre et nytt forsøk på å trene opp irakiske sikkerhetsstyrker. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har brukt flere hundre milliarder på å trene og væpne irakiske sikkerhetsstyrker det siste tiåret, og det stilles spørsmål ved om fåtall norske militærinstruktører kan utgjøre en forskjell.

Fakta om Irak-styrken:

* Regjeringen besluttet i oktober 2014 å sende en styrke på 120 soldater til Irak.

* Avreisen er utsatt gjentatte ganger, og styrken blir tidligst sendt i månedsskiftet april/mai.

* De norske soldatene skal drive trening og opplæring av irakiske styrker og er ment som et bidrag i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS)

* Rundt 50 militære instruktører skal knyttes til et tysk treningssenter for kurdiske peshmerga-soldater i Arbil i Nord-Irak.

* Omtrent like mange fra spesialstyrken skal etter planen stasjoneres i Bagdad, men deres oppdrag er mer uklart.

* Stabsoffiserer og støttepersonell skal også fordeles mellom Arbil, Bagdad og den USA-ledede koalisjonens hovedkvarter i Kuwait.

(Kilde: Forsvaret)

– Jeg har vanskelig for å se at problemet først og fremst ligger i den type trening som utenlandske spesialister kan bidra med, sier Helge Lurås, som leder Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

– Vi snakker først og fremst om et underliggende politisk problem, mener han.

Dypt splittet

Irak er et dypt splittet land, der USAs invasjon i 2003 paradoksalt ledet til at Iran-støttede sjiamuslimer kom til makten.

Bagdad-regimets marginalisering og til dels brutale framferd mot landets sunnimuslimske minoritet var en sterkt medvirkende faktor da opprørsgruppen Den islamske staten (IS) så dagens lys og tok kontroll over store landområder.

Irakiske sikkerhetsstyrker flyktet hals over hode da IS rykket fram og etterlot seg store mengder amerikansk militærutstyr som havnet i opprørernes hender.

Først de siste månedene, takket være vestlige flyangrep, er IS drevet på retrett enkelte steder.

Les også: IS ødelegger historiske ruiner i Nimrud

Iranskstøttet milits

Sjiamuslimske militsgrupper, i tett samarbeid med regjeringsstyrker og Irans revolusjonsgarde, har ledet an i motoffensiven og har ifølge menneskerettighetsorganisasjoner begått omfattende overgrep mot sivilbefolkningen i områdene de har gjenerobret.

– Militsgruppene opptrer ikke bare side ved side med irakiske sikkerhetsstyrker, men leder ofte an i angrepene, sier Lurås.

– Rent faktisk er det den iranske revolusjonsgarden som har overordnet styring med motoffensiven, og elementer fra den irakiske hæren blir nærmest tatt med for syns skyld. Det vil norske instruktører og stabsoffiserer måtte forholde seg til, konstaterer han.

Les også: – Moské i Bergen kastet ut IS-tilhenger

Alliert

– Det er nok ikke til å komme bort fra at Norge vil bli alliert med grupper som definitivt er udisiplinerte, i kampen mot IS, sier Lurås.

I praksis vil norske soldater i Irak dermed stå skulder ved skulder med soldater fra den iranske revolusjonsgarden, mener han.

– Absolutt, selv om det sikkert vil være et leirgjerde mellom dem, sier han.

– Iran og Vesten er på samme side i kampen mot IS, og Iran er den aktøren i regionen som mest ubetinget fører den kampen, mens mer tradisjonelle allierte som Tyrkia og Saudi-Arabia er mye mer ambivalente, sier Lurås.

Les også: Norske soldater kan bli medskyldige i overgrep når de sendes til Irak

Mangler disiplin

De irakiske sikkerhetsstyrkene er lite effektive og mangler disiplin, og norske og vestlige soldater står derfor overfor en svært vanskelig oppgave.

– Jeg tror det er veldig lite vestlige soldater kan bidra med når det gjelder dette, sier Lurås.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har sterkt understreket at de norske soldatene ikke skal drive såkalt mentorering i felt, slik de har gjort i Afghanistan.

– Dette vil svekke effekten veldig, tror Lurås.

– Erfaringen fra Afghanistan er at instruktørene må være med ut i felt og rettlede soldatene fortløpende for å gjøre dem bedre, sier han.

Les også: Irak: IS raserer oldtidsbyen Hatra

Fakta om utviklingen i Irak

* Iraks mangeårige leder Saddam Hussein ble styrtet i en USA-ledet invasjon i 2003.

* USA hevdet at Irak var i ferd med å utvikle masseødeleggelsesvåpen og samarbeidet med al-Qaida, noe som senere ble avkreftet.

* Et sjiamuslimsk regime kom til makten i Bagdad.

* Sunnimuslimske grupper tok opp kampen mot regimet og de amerikanske styrkene i landet.

* I 2006 gikk flere sunnimuslimske militsgrupper og stammer sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

* Da lederen ble drept i 2010, ble Abu Bakr al-Baghdadi erklært som gruppens nye leder.

* Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder i Nord-Irak og Syria.

* I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

* En USA-ledet koalisjon innledet i september 2014 en luftkrig mot antatte IS-mål i Syria og Irak.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært