Meny

– Det kan være flytende vann under overflaten på Mars

FLYTENDE VANN: Forskere har analysert data fra Curiosity og funnet en kombinasjon av salter og temperatur- og luftfuktighetsforhold på Mars som tilsier at saltløsninger finnes i flytende form. Bildet er fra 'Hidden Valley' i Gale-krateret. Foto: NASA/JPL, MSSS

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trolig finnes det flytende saltløsning på Mars, ifølge ny studie. – Spennende, mener norsk geolog. Etter 50 år med intens utforskning er det fremdeles mye å lære om vår naboplanet.

Mars

Mars er den fjerde planeten fra sola og vår naboplanet.

Mars er kanskje den planeten i hele solsystemet som er mest lik jorda. Forskerne lurer på om Mars kan ha flytende vann og liv.

Planeten er oppkalt etter romernes gud for krig. Fordi overflaten ser rød ut kalles Mars også for Den Røde Planet.

Mars har halvparten så stor radius som jorda og bare 11 prosent av jordas masse. Mengden overflateareal tilsvarer det samlete arealet av landmassene på jorda.

Som jorda har Mars en fast overflate. Den har også en tynn atmosfære av karbondioksid, små mengder nitrogen og andre gasser.

Mars roterer skrått på det horisontale planet og har derfor årstider som jorda. Men siden Mars befinner seg cirka en halv gang lenger borte fra sola enn det jorda gjør, varer et år der dobbelt så lenge som på jorda.

På grunn av den tynne atmosfæren varierer temperaturen mellom dag og natt og mellom årstidene på Mars mye. Det kan bli så kaldt som minus 140 grader Celsius.

På en fin sommerdag kan temperaturen komme opp i behagelige 20 grader.

Kilde: Norsk Romsenter

Det har lenge vært kjent at det finnes vann i form av is på Mars. Vannet er frosset fordi det er svært kaldt på planeten, med temperaturer ned mot 60-80 minusgrader på det kaldeste.

Men nå antyder data fra NASAs Mars-kjøretøy Curiosity, at det også finnes flytende vann på planeten.

Det er forskere ved Universitetet i Granada, NASA og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitetet som står bak den ferske studien, og resultatene er publisert i vitenskapstidsskriftet Nature mandag.

Curiosity landet på Mars i august 2012, etter å ha tilbakelagt den halve milliarden kilometer fra jorda til vår naboplanet.

NASAs Mars-rover landet midt i et stort krater som kalles Gale og er lokalisert like sør for ekvator på Mars. Det enorme krateret er 154 kilometer i diameter og kanten av krateret er nesten fem kilometer høyt. Midt i krateret ligger fjellet Mount Sharp. I løpet av vel 2,5 år har Curiosity reist mer enn 10 kilometer fra landingsstedet i retning av Mount Sharp, og har på sin ferd gjennomført mange studier av området.

Det er et internasjonalt team av Mars-forskere som nå har analysert data fra Curiosity og funnet en kombinasjon av salter og temperatur- og luftfuktighetsforhold på planeten som tilsier at saltløsninger finnes i flytende form.

– Overflaten er porøs, så det vi ser er at vannet renner ned i den, sier Morten Bo Madsen, som leder Mars-gruppen ved Niels Bohr Institutet ved Københanvs Universitetet, i en pressemelding.

Se panoramabilde: – Som å være på Mars

– Spennende funn

Deler av teknologien som brukes i Curiosity, ble testet på Svalbard under ledelse av geolog og Mars-ekspert Hans Amundsen.

Han synes det er spennende at de nå har funnet flytende vann på planeten.

MARS-EKSPERT: Geolog Hans Amundsen har blant annet jobbet med å teste noe av teknologien som brukes i Mars-roveren Curiosity. Han tror aldri vi vil gi opp å finne tegn til liv på Mars. Foto: Hans Erik LindbomMARS-EKSPERT: Geolog Hans Amundsen har blant annet jobbet med å teste noe av teknologien som brukes i Mars-roveren Curiosity. Han tror aldri vi vil gi opp å finne tegn til liv på Mars. Foto: Hans Erik Lindbom

Amundsen forklarer at det i overflaten på Mars er noen spesielle stoffer som heter perklorater, som er et slags salt.

– På grunn av stråling fra verdensrommet får man disse spesielle kjemiske forbindelsene, som dannes helt i det øverste laget av planetens overflate. I denne studien har forskerne sett på temperatursvingninger og luftfuktighetssvingninger som tilsier at det kommer vann fra atmosfæren som reagerer med disse saltstoffene. Resultatet er at man får en svært saltholdig løsning.

– Det er en slags saltlake, omtrent som om du koker inn havvann, og den kan være flytende ved veldig lav temperatur, sier han og viser til at man strør salt på isete veier om vinteren nettopp fordi salt har denne effekten.

Les også: Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard

– Ikke gunstig for liv

Flytende vann er som kjent viktig for liv, men forskerne bak studien understreker at det flytende vannet man har funnet, ikke er gunstig for liv.

– Jeg tror det er realistisk det forskerne sier. Vi har et funn av en saltlake som ikke er gunstig for liv i det hele tatt. Forhåpentligvis finnes det mer levelige omgivelser med andre saltløsninger i dypere lag på Mars, sier Amundsen.

Han forklarer at perklorat er så pakket med oksygen at hvis det kom i kontakt med organiske stoffer, for eksempel hud, så ville det ta fyr.

– Det ville eksplodert, som om man tenner på bensin. Det er ikke gunstig for liv, men funnene deres det viser at det nok er slike saltløsninger på Mars. Det er første gang man har sannsynliggjort dette. Man har spekulert på det tidligere, men man har ikke regnet med å finne det så nær ekvator på Mars som Curiosity befinner seg, sier Amundsen.

– Er vi alene? Neppe

Formålet med utforsking av Mars som har pågått helt siden 1965, er å finne ut hva som har skjedd på planeten. Og om det har vært eller er noen form for liv på naboplaneten vår.

– Er vi alene, den eneste livsformen i universet? Neppe, sier Amundsen.

Han forklarer at Mars er spesielt interessant fordi den ligger i en sone rundt sola hvor det er mulig at liv kan eksistere.

– Man kan på satellittbilder se spor av at det har vært rennende vann på planeten, som kanskje har kommet ut av bakken som et slags vått vulkanutbrudd. Vi er helt sikre på at det er vann der. Mye av problemstillingen er å finne ut om det er spor etter liv der nå eller om det har vært det tidligere.

– Hva har man lært så langt av Curiositys utforskning?

– Det Curiosity kan gjøre er å analysere for organiske forbindelser, karbonforbindelser, som alt liv består av. I tillegg kan den analysere sammensetning av gasser i atmosfæren.

– Man har funnet organiske forbindelser på Mars som er en av byggesteinene for liv. Det betyr ikke at det har vært liv der, men at det er gunstige forhold for det. Man har også funnet at atmosfæren muligens har forandret seg over tid, at den kan ha vært tettere før. Og så har man nå funnet tegn på at det er saltvannsløsninger nede i bakken og mye annet. Curiosity har en verktøykasse som er unik i forhold til andre Mars-rovere, sier Amundsen.

Les også: Metanfunn tolkes som mulig livstegn på Mars

– Viktig å opprette en koloni med mennesker på Mars

Han forklarer at dette er også er et første skritt mot å sende folk til Mars, for å opprette en koloni av mennesker som bor på Mars.

– Det høres ut som science fiction, men det er viktig å ha en base med mennesker på en annen planet enn jorda, i tilfelle jorda blir truffet av en asteroide som utsletter liv, slik som skjedde med dinosaurene. Det er derfor viktig på lang sikt å opprette en base på Mars.

– Det er ikke bare for moroskyld man er så interessert i å lære om naboplaneten vår. Det er veldig spennende vitenskapelig, fortsetter han.

I tillegg er det en viktig bieffekt av romfartsindustrien at mye av den nye teknologien som utvikles, også kan være nyttig her på jorda, forklarer forskeren.

– Når det gjelder ny teknologi så er det våpenindustrien og romfartsindustrien som står for mye av denne utviklingen. Personlig synes jeg romfart er mye mer sympatisk enn den andre industrien, sier Amundsen.

Et enkelt eksempel på teknologi som egentlig ble utviklet til bruk i rommet, er borrelås. Men også langt mer avansert og viktig teknologi ble først utviklet til bruk i rommet.

– Mye av det vi har rundt oss stammer fra romfart. Når man for eksempel jobber med å utvikle instrumenter som kan påvise organismer på Mars, tar man det som i utgangspunktet er store instrumenter som kan fylle et helt rom, og reduserer det til noe på størrelse med iPhone.

– Dette er nyttig for oss her på jorda også. Det betyr blant annet at man kan få teknologi inn på legekontorer som kan redder liv, for eksempel kan man analysere blod for svært mange stoffer på bare minutter, sier forskeren.

Les også: - Jeg tror det er liv på Mars

Var Gale en kjempeinnsjø?

KJEMPEINNSJØ? En ubekreftet teori går ut på at Gale-krateret på Mars en gang var en diger innsjø. Foto: NASA/JPL/Caltech/ESA/DLR/MSSSKJEMPEINNSJØ? En ubekreftet teori går ut på at Gale-krateret på Mars en gang var en diger innsjø. Foto: NASA/JPL/Caltech/ESA/DLR/MSSS

Selv om man gjennom 50 år med intens utforskning av naboplaneten har lært mye, er det fremdeles svært mye man ikke vet. Derfor eksisterer mange ubekreftede teorier.

En slik teori er at det svære Gale-krateret, som Curiosity landet i og er i ferd med å utforske, en gang har vært en enorm innsjø.

Morten Bo Madsen, som leder Mars-gruppen ved Niels Bohr Institutet ved Københanvs Universitetet, mener funn fra Curiosity tyder på at denne teorien stemmer.

Amundsen er ikke like overbevist.

– Curiosity har funnet finkornet, oppmalt stein som kan ha blitt fraktet til krateret med vann, for eksempel fra en elv som pøser sedimenter ut i sjøen, eller det kan ha blåst inn med vind, eller det kan ha kommet dit med svære meteornedslag i området rundt. Da disse kraterne ble dannet for mange milliarder år siden, var det på grunn av meteornedslag, og slike nedslag vil spre finknust stein i store områder rundt nedslaget.

– Det er altså tre mulige forklaringer på hvordan sedimentene ble avsatt i Gale-krateret, men forskere er som andre, alle ønsker å finne liv på Mars og vise at planeten var mer beboelig før. Derfor er det lett å velge å tro på forklaringen om at det i tidligere tider var forhold på planeten som gjorde at det var mye flytende vann, at Gale-krateret var en stor innsjø, at Mars' atmosfære var tettere og så videre, sier geologen.

Han mener de to andre forklaringene er mer sannsynlige enn at flytende vann har bragt denne massen til krateret.

– Det vi vet er at det er mye vind på Mars, og sedimenter har blit spredt fra store nedslag. Det med tett atmosfære, nedbør og stabile elver og innsjøer har vi aldri sett. Det er alltid mye greiere å forklare observasjoner med det man vet, sier Amundsen.

– Gir aldri opp å finne liv på Mars

– I 50 år har vi lett etter tegn til liv på Mars. Vil vi noen gang finne det?

– Vi er ikke noe nærmere å finne liv på Mars. Men vi kommer sikkert aldri til å gi det opp. Å forsøke å finne tegn til liv holder man på med stadig vekk. Men Curiosity har ikke instrumenter til å påvise det, med mindre man finner en svær skjelettfossil og det er det ingen som venter å finne.

– Det er svært vanskelig å finne noe som kan påvise en mikrobe som kanskje levde for tre milliarder år siden, sier geolog Hans Amundsen til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:38 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:38NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært