– Det kan være flytende vann under overflaten på Mars

FLYTENDE VANN: Forskere har analysert data fra Curiosity og funnet en kombinasjon av salter og temperatur- og luftfuktighetsforhold på Mars som tilsier at saltløsninger finnes i flytende form. Bildet er fra 'Hidden Valley' i Gale-krateret. Foto: NASA/JPL, MSSS
FLYTENDE VANN: Forskere har analysert data fra Curiosity og funnet en kombinasjon av salter og temperatur- og luftfuktighetsforhold på Mars som tilsier at saltløsninger finnes i flytende form. Bildet er fra 'Hidden Valley' i Gale-krateret. Foto: NASA/JPL, MSSS

Trolig finnes det flytende saltløsning på Mars, ifølge ny studie. – Spennende, mener norsk geolog. Etter 50 år med intens utforskning er det fremdeles mye å lære om vår naboplanet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mars

Mars er den fjerde planeten fra sola og vår naboplanet.

Mars er kanskje den planeten i hele solsystemet som er mest lik jorda. Forskerne lurer på om Mars kan ha flytende vann og liv.

Planeten er oppkalt etter romernes gud for krig. Fordi overflaten ser rød ut kalles Mars også for Den Røde Planet.

Mars har halvparten så stor radius som jorda og bare 11 prosent av jordas masse. Mengden overflateareal tilsvarer det samlete arealet av landmassene på jorda.

Som jorda har Mars en fast overflate. Den har også en tynn atmosfære av karbondioksid, små mengder nitrogen og andre gasser.

Mars roterer skrått på det horisontale planet og har derfor årstider som jorda. Men siden Mars befinner seg cirka en halv gang lenger borte fra sola enn det jorda gjør, varer et år der dobbelt så lenge som på jorda.

På grunn av den tynne atmosfæren varierer temperaturen mellom dag og natt og mellom årstidene på Mars mye. Det kan bli så kaldt som minus 140 grader Celsius.

På en fin sommerdag kan temperaturen komme opp i behagelige 20 grader.

Kilde: Norsk Romsenter

Det har lenge vært kjent at det finnes vann i form av is på Mars. Vannet er frosset fordi det er svært kaldt på planeten, med temperaturer ned mot 60-80 minusgrader på det kaldeste.

Men nå antyder data fra NASAs Mars-kjøretøy Curiosity, at det også finnes flytende vann på planeten.

Det er forskere ved Universitetet i Granada, NASA og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitetet som står bak den ferske studien, og resultatene er publisert i vitenskapstidsskriftet Nature mandag.

Curiosity landet på Mars i august 2012, etter å ha tilbakelagt den halve milliarden kilometer fra jorda til vår naboplanet.

NASAs Mars-rover landet midt i et stort krater som kalles Gale og er lokalisert like sør for ekvator på Mars. Det enorme krateret er 154 kilometer i diameter og kanten av krateret er nesten fem kilometer høyt. Midt i krateret ligger fjellet Mount Sharp. I løpet av vel 2,5 år har Curiosity reist mer enn 10 kilometer fra landingsstedet i retning av Mount Sharp, og har på sin ferd gjennomført mange studier av området.

Det er et internasjonalt team av Mars-forskere som nå har analysert data fra Curiosity og funnet en kombinasjon av salter og temperatur- og luftfuktighetsforhold på planeten som tilsier at saltløsninger finnes i flytende form.

– Overflaten er porøs, så det vi ser er at vannet renner ned i den, sier Morten Bo Madsen, som leder Mars-gruppen ved Niels Bohr Institutet ved Københanvs Universitetet, i en pressemelding.

Se panoramabilde: – Som å være på Mars

– Spennende funn

Deler av teknologien som brukes i Curiosity, ble testet på Svalbard under ledelse av geolog og Mars-ekspert Hans Amundsen.

Han synes det er spennende at de nå har funnet flytende vann på planeten.

MARS-EKSPERT: Geolog Hans Amundsen har blant annet jobbet med å teste noe av teknologien som brukes i Mars-roveren Curiosity. Han tror aldri vi vil gi opp å finne tegn til liv på Mars. Foto: Hans Erik LindbomMARS-EKSPERT: Geolog Hans Amundsen har blant annet jobbet med å teste noe av teknologien som brukes i Mars-roveren Curiosity. Han tror aldri vi vil gi opp å finne tegn til liv på Mars. Foto: Hans Erik Lindbom

Amundsen forklarer at det i overflaten på Mars er noen spesielle stoffer som heter perklorater, som er et slags salt.

– På grunn av stråling fra verdensrommet får man disse spesielle kjemiske forbindelsene, som dannes helt i det øverste laget av planetens overflate. I denne studien har forskerne sett på temperatursvingninger og luftfuktighetssvingninger som tilsier at det kommer vann fra atmosfæren som reagerer med disse saltstoffene. Resultatet er at man får en svært saltholdig løsning.

– Det er en slags saltlake, omtrent som om du koker inn havvann, og den kan være flytende ved veldig lav temperatur, sier han og viser til at man strør salt på isete veier om vinteren nettopp fordi salt har denne effekten.

Les også: Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard

– Ikke gunstig for liv

Flytende vann er som kjent viktig for liv, men forskerne bak studien understreker at det flytende vannet man har funnet, ikke er gunstig for liv.

– Jeg tror det er realistisk det forskerne sier. Vi har et funn av en saltlake som ikke er gunstig for liv i det hele tatt. Forhåpentligvis finnes det mer levelige omgivelser med andre saltløsninger i dypere lag på Mars, sier Amundsen.

Han forklarer at perklorat er så pakket med oksygen at hvis det kom i kontakt med organiske stoffer, for eksempel hud, så ville det ta fyr.

– Det ville eksplodert, som om man tenner på bensin. Det er ikke gunstig for liv, men funnene deres det viser at det nok er slike saltløsninger på Mars. Det er første gang man har sannsynliggjort dette. Man har spekulert på det tidligere, men man har ikke regnet med å finne det så nær ekvator på Mars som Curiosity befinner seg, sier Amundsen.

– Er vi alene? Neppe

Formålet med utforsking av Mars som har pågått helt siden 1965, er å finne ut hva som har skjedd på planeten. Og om det har vært eller er noen form for liv på naboplaneten vår.

– Er vi alene, den eneste livsformen i universet? Neppe, sier Amundsen.

Han forklarer at Mars er spesielt interessant fordi den ligger i en sone rundt sola hvor det er mulig at liv kan eksistere.

– Man kan på satellittbilder se spor av at det har vært rennende vann på planeten, som kanskje har kommet ut av bakken som et slags vått vulkanutbrudd. Vi er helt sikre på at det er vann der. Mye av problemstillingen er å finne ut om det er spor etter liv der nå eller om det har vært det tidligere.

– Hva har man lært så langt av Curiositys utforskning?

– Det Curiosity kan gjøre er å analysere for organiske forbindelser, karbonforbindelser, som alt liv består av. I tillegg kan den analysere sammensetning av gasser i atmosfæren.

– Man har funnet organiske forbindelser på Mars som er en av byggesteinene for liv. Det betyr ikke at det har vært liv der, men at det er gunstige forhold for det. Man har også funnet at atmosfæren muligens har forandret seg over tid, at den kan ha vært tettere før. Og så har man nå funnet tegn på at det er saltvannsløsninger nede i bakken og mye annet. Curiosity har en verktøykasse som er unik i forhold til andre Mars-rovere, sier Amundsen.

Les også: Metanfunn tolkes som mulig livstegn på Mars

– Viktig å opprette en koloni med mennesker på Mars

Han forklarer at dette er også er et første skritt mot å sende folk til Mars, for å opprette en koloni av mennesker som bor på Mars.

– Det høres ut som science fiction, men det er viktig å ha en base med mennesker på en annen planet enn jorda, i tilfelle jorda blir truffet av en asteroide som utsletter liv, slik som skjedde med dinosaurene. Det er derfor viktig på lang sikt å opprette en base på Mars.

– Det er ikke bare for moroskyld man er så interessert i å lære om naboplaneten vår. Det er veldig spennende vitenskapelig, fortsetter han.

I tillegg er det en viktig bieffekt av romfartsindustrien at mye av den nye teknologien som utvikles, også kan være nyttig her på jorda, forklarer forskeren.

– Når det gjelder ny teknologi så er det våpenindustrien og romfartsindustrien som står for mye av denne utviklingen. Personlig synes jeg romfart er mye mer sympatisk enn den andre industrien, sier Amundsen.

Et enkelt eksempel på teknologi som egentlig ble utviklet til bruk i rommet, er borrelås. Men også langt mer avansert og viktig teknologi ble først utviklet til bruk i rommet.

– Mye av det vi har rundt oss stammer fra romfart. Når man for eksempel jobber med å utvikle instrumenter som kan påvise organismer på Mars, tar man det som i utgangspunktet er store instrumenter som kan fylle et helt rom, og reduserer det til noe på størrelse med iPhone.

– Dette er nyttig for oss her på jorda også. Det betyr blant annet at man kan få teknologi inn på legekontorer som kan redder liv, for eksempel kan man analysere blod for svært mange stoffer på bare minutter, sier forskeren.

Les også: - Jeg tror det er liv på Mars

Var Gale en kjempeinnsjø?

KJEMPEINNSJØ? En ubekreftet teori går ut på at Gale-krateret på Mars en gang var en diger innsjø. Foto: NASA/JPL/Caltech/ESA/DLR/MSSSKJEMPEINNSJØ? En ubekreftet teori går ut på at Gale-krateret på Mars en gang var en diger innsjø. Foto: NASA/JPL/Caltech/ESA/DLR/MSSS

Selv om man gjennom 50 år med intens utforskning av naboplaneten har lært mye, er det fremdeles svært mye man ikke vet. Derfor eksisterer mange ubekreftede teorier.

En slik teori er at det svære Gale-krateret, som Curiosity landet i og er i ferd med å utforske, en gang har vært en enorm innsjø.

Morten Bo Madsen, som leder Mars-gruppen ved Niels Bohr Institutet ved Københanvs Universitetet, mener funn fra Curiosity tyder på at denne teorien stemmer.

Amundsen er ikke like overbevist.

– Curiosity har funnet finkornet, oppmalt stein som kan ha blitt fraktet til krateret med vann, for eksempel fra en elv som pøser sedimenter ut i sjøen, eller det kan ha blåst inn med vind, eller det kan ha kommet dit med svære meteornedslag i området rundt. Da disse kraterne ble dannet for mange milliarder år siden, var det på grunn av meteornedslag, og slike nedslag vil spre finknust stein i store områder rundt nedslaget.

– Det er altså tre mulige forklaringer på hvordan sedimentene ble avsatt i Gale-krateret, men forskere er som andre, alle ønsker å finne liv på Mars og vise at planeten var mer beboelig før. Derfor er det lett å velge å tro på forklaringen om at det i tidligere tider var forhold på planeten som gjorde at det var mye flytende vann, at Gale-krateret var en stor innsjø, at Mars' atmosfære var tettere og så videre, sier geologen.

Han mener de to andre forklaringene er mer sannsynlige enn at flytende vann har bragt denne massen til krateret.

– Det vi vet er at det er mye vind på Mars, og sedimenter har blit spredt fra store nedslag. Det med tett atmosfære, nedbør og stabile elver og innsjøer har vi aldri sett. Det er alltid mye greiere å forklare observasjoner med det man vet, sier Amundsen.

– Gir aldri opp å finne liv på Mars

– I 50 år har vi lett etter tegn til liv på Mars. Vil vi noen gang finne det?

– Vi er ikke noe nærmere å finne liv på Mars. Men vi kommer sikkert aldri til å gi det opp. Å forsøke å finne tegn til liv holder man på med stadig vekk. Men Curiosity har ikke instrumenter til å påvise det, med mindre man finner en svær skjelettfossil og det er det ingen som venter å finne.

– Det er svært vanskelig å finne noe som kan påvise en mikrobe som kanskje levde for tre milliarder år siden, sier geolog Hans Amundsen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte
Siste nytt
02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte
Populært