Meny

Hillary Clinton vil bli USAs neste president

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en drøyt to minutter lang video bekreftet Hillary Clinton det de fleste allerede hadde regnet med: Hun vil prøve å bli USAs første kvinnelige president.

– Jeg vil også gjøre min del. Jeg stiller som kandidat til å bli president i USA, sier Clinton i videoen som ble lagt ut på hennes egen valgkampnettside søndag.

– Hverdags-amerikanerne trenger noen som kjemper for dem. Jeg vil være den personen, fortsetter hun.

Clinton, som tapte mot president Barack Obama i Demokratenes nominasjonsvalg i 2008, er ventet å reise til Iowa innen kort tid. Delstaten er den første til å holde nominasjonsvalg tidlig i 2016.

Ingen reelle motkandidater

Kandidaturet ble først kjent gjennom eposter som Clintons valgkampleder John Podesta sendte ut til økonomiske bidragsytere og støttespillere like før klokken 21 norsk tid søndag.

– Hun reiser til Iowa for å snakke med velgere. Det vil bli en offisiell kampanjestart neste måned, skriver han i eposten.

Halvannet år før presidentvalget er det lite som tyder på at Demokratene vil samle seg rundt noen annen kandidat enn Clinton. Hun har ligget jevnt på rundt 60 prosent oppslutning blant partiets medlemmer på meningsmålingene den siste tiden, ifølge Politico.

Andre mulige kandidater som visepresident Joe Biden og senator Elizabeth Warren, har fått mellom 8 og 15 prosents oppslutning på de samme målingene.

Økonomisk politikk

I valgkampvideoen understreker Clinton at hun vil ta et oppgjør med økonomisk ulikhet dersom hun oppnår målet om å bli USAs første kvinnelige president.

En av hennes største utfordringer vil imidlertid bli å treffe vanlige velgere. Kritikere, også i hennes eget parti, sier hun står langt fra folk flest etter tiår som kona til tidligere president Bill Clinton, amerikansk senator og utenriksminister.

Bare timer før hun kunngjorde sitt kandidatur, langet mulige republikanske motstandere ut mot Clinton for jobben hun gjorde som utenriksminister.

– Utenrikspolitikken vår må være bedre enn den Obama og Clinton sto for. Den har skadet forholdet vårt til allierte og styrket våre fiender, sa tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, i en video søndag.

Bush, som er bror av tidligere president George W. Bush, ser for tiden på muligheten for å stille som Republikanernes presidentkandidat.

Senator Rand Paul, som tirsdag lanserte sitt kandidatur, mener Clintons håndtering av angrepet på det amerikanske konsulatet i Libya i 2012 gjør henne uegnet som president.

Fakta om Hillary Rodham Clinton

 • Født 26. oktober 1947 i Chicago.
 • Jurist fra Yale University. Partner i et advokatfirma i Little Rock fra 1978 til 1993.
 • USAs førstedame fra 1992 til 2001 da ektemannen Bill Clinton var president. De har datteren Chelsea.
 • I 1993 ga ektemannen henne ansvaret for å utarbeide et forslag til helsereform, som ble stoppet av Republikanerne i Kongressen året etter.
 • Fra 2001 til 2009 senator for delstaten New York.
 • Tapte kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2008 for Barack Obama.
 • Utenriksminister i Obamas regjering fra januar 2009 til februar 2013.

Fakta om demokraters oppslutning i eget parti:

Demokratenes mulige presidentkandidater har følgende støtte i eget parti:

 • Hillary Clinton (tidligere utenriksminister og senator) 59,8 prosent
 • Elizabeth Warren (senator) 12,2 prosent
 • Joe Biden (visepresident) 11,5 prosent
 • Bernie Sanders (senator) 4,3 prosent
 • Martin O'Malley (tidligere guvernør) 1,2 prosent

(Kilder: Real Clear Politics som har sammenstilt nasjonale meningsmålinger, TT, FNB)

 

Populært