Meny

Tyrkia irritert over pavens folkemord-utspill

Pave utfører en velsignelse under hundreårsmarkeringen for massedrapene på armenere i Peterskirken søndag. Foto: Tony Gentile (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske myndigheter reagerer kraftig på pave Frans' omtale av Det osmanske rikets massedrap på armenere som et folkemord.
Armenias og Tyrkias ordstrid:
  • De tyrkiske myndighetene i Det osmanske riket pågrep 24. april 1915 over 200 fremtredende medlemmer av det kristne armenske samfunnet.
  • Dette var starten på det som Armenia og en rekke andre land har kalt et organisert folkemord, som tok sikte på å utrydde etniske armenere i den daværende stormakten.
  • Ifølge armenske historikere ble opp mot 1,5 millioner armenere drept i massakrer i årene 1915-1923. Den armenske befolkningen ble spredt over mange land etter massakrene.
  • Tyrkia hevder at tallet på døde var mellom 300.000 og 500.000 armenere, og at armenere også sto for massakrer på tyrkere sammen russiske styrker.
  • Den tyrkiske regjeringen og ledende politikere fra alle større partier mener at det ikke finnes bevis for folkemord, selv om det er klart at mange armenere ble drept av tyrkere og kurdere.

 

(Kilde: Ritzau)

Pavens uttalelse kom søndag under en hundreårsmarkering av tragedien.

– Det siste århundret har vår menneskelige familie gjennomlevd tre store og enestående tragedier, sa paven under messen i Peterskirken.

– Den første, som er bredt ansett som «det første folkemordet i det 20. århundre», rammet deres egne armenske folk, fortsatte paven.

Han beskrev ikke drapene som folkemord med egne ord, men siterte en uttalelse fra tidligere pave Johannes Paul II og den armenske patriarken i 2001.

– Svært beklagelig

Mens over 20 land og en rekke historikere anser drapene som folkemord, benekter Tyrkia blankt anklagen.

Tyrkiske myndigheter reagerer kraftig på pavens utspill og har bedt Vatikanets ambassadør i landet om en forklaring.

– Vi er svært overrasket over at paven omtaler massedrapet som folkemord ettersom det ikke er karakterisert som det av folkeretten, sier en tyrkisk tjenestemann søndag.

Han legger til at pavens ordbruk er «svært beklagelig» og sier det fører til et tillitsbrudd i Tyrkias forhold til Vatikanstaten.

Paven har vært under press for å bruke begrepet «folkemord» for å beskrive massedrapet, tross risikoen for at det kunne støte Tyrkia, som er en viktig alliert i kampen mot radikal islam.

Omstridt begrep

Det er uenighet om hvor mange armenere som mistet livet som følge av en tvungen massedeportasjon i Det osmanske riket i årene 1915-1920. Ifølge Armenia mistet 1,5 millioner mennesker livet, mens Tyrkia mener det er snakk om mellom 300.000 og 500.000.

For nesten ett år siden kondolerte Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan etterkommerne av ofrene, og høstet ros fra USA.

Land som Sverige, Frankrike og Tyskland har anerkjent drapene på armenere som folkemord, men det har ikke Norge gjort.

Statsminister Erna Solberg (H) voktet seg vel for å bruke ordet under et møte i regi av Unge Høyre i Oslo i mars.

– Det er ingen tvil om at det var angrep og nedslakting av armenere fra tyrkernes side. Spørsmålet er om hendelser forut for andre verdenskrig i ettertid skal kalles folkemord, sa Solberg og viste til at selve begrepet er nedfelt i FNs folkemordkonvensjon, som først kom i 1948.
Populært