Sør-Afrikaner knyttes tettere til Palme-drapet

PÅ TV: Bildet er hentet fra en nyhetsreportasje vist på SVT 1. mars 1986, dagen etter drapet på Olof Palme. Sten Flygare mener mannen på bildet er den samme mystiske mannen han så på et hotell i Stockholm noen dager tidligere. Skjermdump: SVT
PÅ TV: Bildet er hentet fra en nyhetsreportasje vist på SVT 1. mars 1986, dagen etter drapet på Olof Palme. Sten Flygare mener mannen på bildet er den samme mystiske mannen han så på et hotell i Stockholm noen dager tidligere. Skjermdump: SVT
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren Sten Flygare plasserer en tidligere politisjef i Sør-Afrika i Stockholm da Olof Palme ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palmegruppen bekreftet tidligere denne uken av Sør-Afrika-sporet fremdeles var hett i etterforskningen av drapet på Olof Palme, og at de hadde fått inn nye opplysninger rundt dette sporet. Det skrev ABC Nyheter i går.

I dag skriver den svenske avisen Aftonbladet, at forfatteren Sten Flygare (59) var på møte hos Palmegruppen i det svenske politiet 27. januar i år, sammen med to andre informanter, for å dele opplysninger knyttet til Sør-Afrika-sporet.

Les også: Forretningsmann sier han ble bedt om å skyte Palme

Så en stirrende mystisk mann

Flygare bodde på et hotell i Gamle Stan av Stockholm, bare noen meter fra Olof Palmes hjem, en uke før Palme ble drept. I hotell-korridoren møtte han på en mystisk mann som stirret svært intenst på Flygare i fem-seks sekunder.

En stund senere klarte han å koble mannen fra hotellet sammen med Eugene de Kock, som var politisjef i Sør-Afrika under apartheidtiden, da Flygare så et bilde av de Kock i avisen, ifølge Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han var ekstremt lik personen jeg møtte på hotellet. Når jeg leste meg nærmere opp på de Kock, fikk jeg dessuten greie på at han hadde en øyesykdom som gjorde at blikket hans framsto stirrende, sier Sten Flygare til Aftonbladet.

Les også: Stieg Larsson etterforsket drapet på Olof Palme

Ble kalt for «Prime Evil»

Den nå 66 år gamle Eugene de Kock fikk kallenavnet «Prime Evil» av sørafrikansk presse, da han jobbet som politisjef Sør-Afrika i apartheid-tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1996 ble de Kock dømt til 212 års fengsel etter at han innrømmet å ha bortført, torturert og drept et stort antall anti-apartheid-aktivister i flere land på 80- og 90-tallet.

De Kock har selv påstått at han var apartheid-tidens mest brutale drapsmann, og tilsto over 100 tilfeller av drap, tortur og svindel i Sør-Afrikas sannhets- og forsoningskommisjon.

Han fikk amnesti for de fleste forbrytelsene han tilsto å ha begått, blant annet fordi han senere har opptrådt som en angrende synder, og har hjulpet myndighetene med å finne likene av sine ofre, angitt toppsjefer som ga ham ordre og bedt om tilgivelse i brev til ofrenes etterlatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

30. januar i år fikk de Kock innvilget en prøveløslatelse, etter snaue 20 år i fengsel.

Les også: Massedrapsmann slipper ut på prøve i Sør-Afrika

Gjenkjente mannen på nyhetene

Nå mener altså den svenske forfatteren Sten Flygare at han kan plassere de Kock i Stockholm på det tidspunktet Olof Palme ble drept.

For i tillegg til å ha sett en mystisk mann på hotellet, mener Flygare å ha gjenkjent de Kock i en nyhetsreportasje som ble sendt på SVT 1. mars 1986, dagen etter drapet på Olof Palme.

Den handlet om at politiet skjerpet grensekontrollene inn og ut av landet. Klippet er filmet på flyplassen Arlanda i Stockholm, og viser blant annet en mann som holder opp passet sitt, klar til å forlate landet.

Flygare mener bestemt at det er Eugene de Kock man ser i klippet. Det er flere som tidligere har identifisert mannen i SVTs klipp som de Kock, ifølge Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er sikker i min sak, det var han som drepte statsministeren, sier Flygare til Aftonbladet.

Etterforskningssjefen i Palmegruppen vil ikke bekrefte eller avkrefte det Flygare sier overfor Aftonbladet.

Eugene de Kock har heller ikke uttalt seg offentlig om hvorvidt han befant i Stockholm eller ikke på tidspunktet da drapet på Olof Palme fant sted.

Les også: Palmes grav tagget ned

De Kock skapte Sør-Afrika-sporet

Det var Eugene de Kock som førte til at Sør-Afrika-sporet oppsto, da han i 1996 tilsto for den sørafrikanske høyesteretten at den sørafrikanske sikkerhetstjenesten sto bak mordet på Olof Palme. Han vitnet da mot fire andre navngitte personer fra den sørafrikanske sikkerhetstjenesten, som han mente hadde planlagt og gjennomført drapet på Olof Palme.

Palmegruppen dro til Sør-Afrika for å avhøre de Kock senere samme år, men konkluderte med at han kunne ha skaffet seg opplysningene han satt med fra andre eller tredje hånds kilder, og at vitnemålet derfor ikke var godt nok til å holde som noe bevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har derfor ikke klart å gjøre en direkte kobling mellom Sør-Afrika-sporet og drapet.

Les også: Jakter fortsatt på Palmes drapsmann

Har fulgt mange forskjellige spor

På de 29 årene som har gått siden Sveriges daværende statsminster Olof Palme ble skutt og drept, har Palmegruppen fulgt og etterforsket en rekke spor.

I juli 1989 ble småforbryteren og rusmisbrukeren Christer Pettersson kjent skyldig i drapet, men han anket og ble frifunnet i november samme år. Ifølge det svenske politiet har mer enn 130 personer tilstått drapet på Olof Palme, men den rette gjerningsmannen er enda ikke funnet.

Et av de nyere sporene som ble fulgt opp stammer fra 2012, da den britiske milliardærkona Eva Rausing, navnga en forretningsmann hun mente hadde begått drapet på Palme av økonomiske årsaker. Det var noe hennes mann hadde overhørt på 80-tallet, og senere fortalt til sin kone. Hun døde i 2012, og politiet ville ikke avhøre henne før hun døde.

De skal ha fulgt opp sporet i etterkant av Rausings død, uten at det førte etterforskningen videre.

Les også: Milliardærkvinne tipset om Palme-mordet før sin egen død