Meny

Planer for Hiroshima-angrepet selges på auksjon

En japansk familie ser på et bilde som viser atombombeeksplosjonen etter at USA bombet Hiroshima i 1945. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diagrammer og tegninger av hvordan verdens første atombombeangrep skulle utføres i forsøket på å stanse andre verdenskrig, skal nå selges på auksjon i New York.

Det er den britiske avisen Daily Mail som skriver at planene for angrepet i Japan nå skal selges på auksjon.

De håndtegnede planene viser i detalj hvordan og når pilotene på bombeflyet Enola Gay av typen B29 skulle slippe den ødeleggende bomben over havnebyen Hiroshima 6. august 1945.

De hittil ukjente dokumentene har vært i kaptein Robert Lewis' besittelse. Han var andrepilot i bombeflyet, og det er hans sønn som nå vil selge dem.

Planene viser blant annet at flyet skulle nærme seg Hiroshima i en høyde på 9.000 meter, og bombene skulle slippes 3,2 kilometer fra målet. Flyet skulle deretter dreie 150 grader til høyre, og så fly vekk i en høyde av 8.700 meter over bakken.

Tegningene viser også vurderinger av hvordan luft- og sjokkbølger etter eksplosjonen ville utvikle seg.

I et håndskrevet notat på diagrammet står det ifølge Daily Mail: «Vær forsiktig – hold alltid minst tre til fem kilometers avstand fra atomskyen».

Eksperter ved auksjonshuset Bonhams tror tegningene vil bli solgt for omkring 38.000 dollar (rundt 308.000 norske kroner). Auksjonen finner sted i New York den 29. april. (©NTB)

Populært