Meny

Politiet får kritikk etter biljakt som endte i massekollisjon

Ni personer ble i natt skadd og kjørt til Sykehuset i Vestfold etter politiets biljakt som endte i Re i Vestfold. Foto: Reidar Folkedal (Presse30.no)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet får kritikk etter jakten på en russisk raner som endte med massekollisjon i Vestfold natt til søndag. Ni personer ble skadd, men ingen av dem alvorlig.

Raneren er en russisk mann i midten av 20-årene som truet til seg bilen i Oslo. De ni som ble skadd, ble brakt til Sykehuset i Vestfold.

Fem av dem ble lettere skadd, mens fire fikk noe større skader, ifølge politiadvokat Katrine Christensen Brygard i Vestfold politidistrikt. Én person var søndag fortsatt innlagt på sykehus. Tre av bilene fikk store skader.

– Villmann

En av dem som var involvert i ulykken, var Roar Sjue, som kom kjørende på Bispeveien i Re. Han fikk øye på en rekke politibiler og trodde det hadde vært en ulykke. Så ble han truffet av ransbilen, og bilen hans fikk store skader. Selv slapp han unna fysiske skader. Han mener politiet burde ha varslet andre trafikanter i området.

– Vi visste ikke at det kom en villmann nordfra. Politiet burde sagt ifra til dem som kom sørfra og nordfra. De visste jo at han kom. Han som kom kjørende, skydde ingenting og kunne ha kjørt ned 10– 20 mennesker, sier Sjue til NRK.

Spesialenheten for politisaker er varslet om saken. De har fått oversendt loggen fra hendelsen, opplyser jourhavende jurist Torje Arneson til NTB. Han sier det får bli opp til Spesialenheten å vurdere om retningslinjene ble fulgt.

– Det var riktig å stanse denne farefulle kjøringen. Om dette kunne vært gjort på en annen måte, får ettertida vise, sier han.

Russisk kjenning

Den pågrepne mannen er en russisk statsborger i midten av 20-årene, bosatt i Vestfold, opplyser Tor Erik Hoøen, leder for Oslo-politiets ransgruppe, til NTB.

– Han er kjent av politiet fra før, men jeg ønsker ikke å si for hva, forteller Hoøen.

Russeren er siktet for ranet av bilen, samt for brudd på veitrafikklovens paragraf 3 – om brudd på aktsomheten. Siktelsen kan bli utvidet, understreker lederen av ransgruppa. Etter at den siktede er avhørt søndag, vil politiet mandag avgjøre om han blir begjært varetektsfengslet.

Startet i Oslo

Bilraneren truet til seg BMW-en med kniv ved parkeringsplassen på Oslo S.

– Deretter kjørte han av gårde langs E18 mot Drammen, og videre inn i Vestfold. Dette var en fin bil med kraftig motor, så det kan være at dette var motivet til raneren, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt.

Da politiet fikk melding om ranet klokken 23.20, var bilen allerede ute av Oslo.

Mellom åtte og ti politibiler deltok etter hvert i jakten på bilraneren. Ved midnatt endte ferden altså på Bispeveien ved Bjune i Re i Vestfold, etter at bilraneren hadde kjørt over en spikermatte som politiet hadde lagt ut.

Russeren er siktet for ranet av bilen, samt for uaktsom kjøring. Siktelsen kan bli utvidet, understreker lederen av ransgruppa. Etter at den siktede er avhørt søndag, vil politiet mandag avgjøre om han blir begjært varetektsfengslet.
Populært