Obama og Castro i historisk møte

President Barack Obama (t.v.) og Cubas president Raul Castro håndhilste under åpningen av det panamerikanske toppmøtet fredag. Foto: Reuters
President Barack Obama (t.v.) og Cubas president Raul Castro håndhilste under åpningen av det panamerikanske toppmøtet fredag. Foto: Reuters

President Barack Obama og hans cubanske motpart Raul Castro skrev historie da de møttes til de første direkte samtalene som USAs og Cubas ledere har hatt på over 50 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjedde på det panamerikanske toppmøtet i Panama by lørdag da Obama og Castro møttes ansikt til ansikt for å diskutere arbeidet med å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom de to gamle erkefiendene.

Blant punktene det var ventet at de skulle snakke om, er de pågående forhandlingene om USAs planer om å fjerne Cuba fra listen over land som støtter terrorisme.

Castro krever også at USA må heve handelsblokaden av Cuba.

Takket Castro

Mens fotografene sørget for å forevige det historiske øyeblikket, takket Obama Castro for å vise vilje til åpenhet. Castro på sin side svarte med å si til Obama at de må være tålmodige i den diplomatiske tautrekkingen som nå vil komme.

– Vi er villige til å diskutere alt. Men vi må være tålmodige, svært tålmodige, sa Castro.

Tidligere på lørdagen deltok de to presidentene på den første plenumssesjonen til det panamerikanske toppmøtet, der regjeringssjefer fra over 30 land i Nord- og Latin-Amerika er til stede.

I sin tale understreket Obama at skiftet i USAs Cuba-politikk er et vendepunkt for hele regionen og at USA nå skal være en likeverdig partner for alle latinamerikanske land.

Isfront tiner

Tonen mellom USA og Cuba har blitt langt hyggeligere etter at de like før jul i fjor ble enige om å bryte ned den over 50 år gamle isfronten mellom seg.

– Det faktum at president Castro og jeg begge sitter her i dag, er en historisk anledning, sa Obama på plenumsmøtet. Han erkjente samtidig at de to landene fortsatt vil være uenige om mye.

– Det er ingen hemmelighet, og det er jeg sikker på at president Castro er enig i, at det fortsatt vil være betydelige forskjeller mellom våre to land. Vi vil fortsatt snakke for de verdier som vi mener er viktige. Og jeg er sikker på at president Castro vil fortsette med å snakke for de verdier han mener er viktige, sa Obama.

Terrorliste

Fredag ble det kjent at USAs utenriksdepartement vil stryke Cuba fra lista over stater som støtter terrorisme.

I sin tale i plenumsmøtet kalte Castro Obama for «en ærlig mann» og sa at USAs planer om å fjerne Cuba fra listen over terrorstater, er et positivt trekk.

Anbefalingen øker Cubas sjanse til å bli strøket fra svartelista, der landet har selskap med blant andre Syria og Iran. Det er et sentralt krav fra Havanna i de videre forhandlingene, men det er uklart om Obama vil ta noen avgjørelse under det historiske toppmøtet.

Personvernpolicy