Palme-drapet: Jobber med nye teorier rundt gamle spor

ETTERFORSKER FORTSATT: Palme-gruppen, en del av det svenske politiet, etterforsker fortsatt det uoppklarte drapet på Sveriges tidligere statsminister, Olof Palme, 29 år etter at han ble drept. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB Scanpix)
ETTERFORSKER FORTSATT: Palme-gruppen, en del av det svenske politiet, etterforsker fortsatt det uoppklarte drapet på Sveriges tidligere statsminister, Olof Palme, 29 år etter at han ble drept. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB Scanpix)

– Det dukker opp nye opplysninger som gjør at vi får interesse for ulike spor, sier Palmegruppens sjef, Hans Melander, til Aftonbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28. februar 1986 ble den svenske statsministeren Olof Palme skutt og drept i Stockholm. Drapssaken har aldri blitt løst, og er den dyreste kriminaletterforskningen i svensk historie.

Den dag i dag eksisterer det en egen Palme-gruppe i det svenske politiet som jobber med å løse saken.

Les også: Stieg Larsson etterforsket drapet på Olof Palme

Jobber med PKK-sporet og Sør-Afrika-sporet

Den svenske Polistidningen avslører at Palme-gruppen nå arbeider nye teorier rundt to gamle spor, som de mener er aktuelle.

Et av dem er «PKK-sporet». PKK var det kurdiske arbeiderpartiet som regjeringen Palme hadde klassifisert som en terroristvirksomhet, og medlemmer av partiet kunne derfor utvises. Det kunne vært et motiv for å gjennomføre attentatet på Olof Palme, ifølge Aftonbladet.

Sporet har tidligere blitt undersøkt grundig uten at politiet har funnet en direkte kobling til drapet.

Det andre er «Sør-Afrika-sporet» som stammer fra 1996, da Eugene de Kock, som var politisjef i Sør-Afrika under apartheidtiden, tilsto at den sørafrikanske sikkerhetstjenesten sto bak mordet på Palme. Heller ikke her har politiet tidligere klart å gjøre noen direkte koblinger til drapet.

Les også: JFK-ekspert ser parallell mellom drapene på Kennedy og Palme

– Dukker opp nye opplysninger vi får interesse for

Sjefen for Palmegruppen, Hans Melander, bekrefter overfor Aftonbladet at de fremdeles jobber med de to overnevnte sporene. På spørsmål om hvorfor, svarer han:

– Det vil jeg ikke gå nærmere inn på. Det er sånt som skjer hele tiden i etterforskningen, at det dukker opp nye opplysninger som gjør at vi får interesse for ulike spor.

Palmegruppen jobber også videre med andre spor. Blant annet skal mordvåpenet fremdeles være høyst interessant for etterforskerne, ifølge Polistidningen.

Les også: Milliardærkvinne tipset om Palme-mordet før sin egen død

Leter fortsatt etter revolveren

Drapet på Sveriges tidligere statsminister, står fremdeles uløst etter 29 år. Flere som arbeider med Palme-saken skal snart pensjonere seg.

Sjefen for Palme-gruppen er bekymret over at unge politimenn som kan komme til å jobbe med saken i fremtiden, ikke en gang var født da drapet på Olof Palme fant sted.

– Kanskje vet de ikke en gang at Palmegruppen jobber videre, og at vi fortsatt leter etter revolveren, sier Melander til Polistidningen.

Personvernpolicy