Australia vil ta penger fra vaksinemotstandere:

– Du får ikke ta skattebetalernes penger om du ikke følger reglene

VAKSINERES: En vaksine gis til seks måneder gamle James Noland i Oregon i USA, der en ny lov som ligner den australske sikter på å gjøre Oregon til den staten med høyest andel vaksinerte barn i USA. Foto: Anna Reed/AP/NTB Scanpix
VAKSINERES: En vaksine gis til seks måneder gamle James Noland i Oregon i USA, der en ny lov som ligner den australske sikter på å gjøre Oregon til den staten med høyest andel vaksinerte barn i USA. Foto: Anna Reed/AP/NTB Scanpix

I Australia vurderer regjeringen nå å gjøre innstramminger på en lov som straffer foreldre som ikke vaksinerer barna sine økonomisk. – Ikke veien å gå i Norge, mener Høyre-politiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den vestlige verden vokser antallet vaksinemotstandere, personer som bevisst lar være å vaksinere barna sine i spedbarnsalder.

I Australia har problemet blitt så stort at regjeringen nå vurderer å stramme inn på en lov som fratar foreldre til uvaksinerte barn retten til barnestøtte og fradrag på skatten.

Australske foreldre som søker om såkalte familieskatt-fordeler og barnestøtte fra staten, er per i dag pålagt å vise at de har vaksinert barna sine.

Men dersom søkerne kan argumentere for at de har unnlatt å vaksinere barna sine av religiøse, filosofiske eller personlige grunner, kan de få innvilget den finansielle støtten de søker om likevel, ifølge australske ABC News.

Nå vil den australske regjeringen stramme inn på loven, slik at ingen grunner godtas som unnskyldning for ikke å ha vaksinert barna sine.

Les også: Obama ber foreldre vaksinere barna sine

Taper penger per barn

Helt presist kan innstrammingene koste foreldre 2100 australske dollar per barn å droppe vaksinasjon, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau. Det tilsvarer 13.100 norske kroner.

– Vi er et fritt land og et fritt samfunn, men det betyr ikke at du får ta skattebetalernes penger hvis du ikke vil følge reglene, sier Australias sosialminister Scott Morrison til ABC News.

Han vil stenge smutthullene som gjør det mulig for foreldre å kreve subsidiering fra staten samtidig som de nekter å la barna vaksiners.

– I dag finnes det unntak fra loven, og de unntakene er vi nødt til å stramme inn på. Vi må tenke på helsen til alle de andre barna som blir utsatt for risiko, sier Morrison til ABC News.

Fordelene med et vaksinasjonsprogram avhenger av flokkimmunitet, altså at alle eller så mange som mulig av menneskene i en befolkning er vaksinert for at vaksinasjonen skal gi befolkningen full beskyttelse.

Forslaget fra den australske regjeringen kommer i kjølvannet av en rekke dødsfall i landet som skyldes kikhoste.

Les også: – Sykdomsutbrudd som kunne vært forebygget med vaksinering

– Dette er ikke veien å gå i Norge

– De som helt bevisst unngår å vaksinere barna sine, og ønsker at de skal bli syke istedenfor, viser dårlig omsorg for barna sine, og er svært egoistiske overfor alle de som ikke kan vaksinere seg av andre grunner, sier Sveinung Stensland (H) som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Storinget, til ABC Nyheter.

Stensland er opptatt av å bekjempe vaksinemotstanden i Norge, men mener måten Australia gjør det på, er en for totalitær tilnærming.

– Jeg tror ikke det vil gi gode holdninger til vaksinasjon med noen form for tvang. Jeg frykter at hvis vi tar sånne steg, vil det vekke en så sterk motreaksjon av saken taper, sier Sveinung Stensland (H) som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Storinget, til ABC Nyheter.

Har vurdert vaksinepåbud

Stensland forteller at Stortingsfraksjonen i Høyre har diskutert om det bør innføres et påbud om vaksine, men har funnet ut at det også blir en for totalitær vei å gå fordi det per definisjon er tvangsmedisinering.

Høyre-politikeren mener det som skjer i Norge nå med en god offentlig debatt og mange mediesaker om viktigheten av vaksinering er en bedre måte å fremme saken på, slik situasjonen er nå.

– Vaksinedekningen i Norge er relativt god. For min del er det ikke aktuelt å innføre noe som helst type maktbruk før vaksinasjonsgraden er så lav at det er en trussel for folkehelsen. Helseministeren har uttalt seg i samme retning, sier Stensland til ABC Nyheter.

Han får støtte av Frps Harald Nesvik, som er gruppeleder i Helse- og omsorgskomiteen.

– Det viktigste er at foreldre får god, nøktern informasjon om vaksinering slik at foreldre kan ta valg på vegne av sine barn. Straff er ikke veien å gå, sier Nesvik til ABC Nyheter.

Les også: Slår alarm om kikhosteutbrudd i Bergen

Personvernpolicy