Venstre-forslag om å dele Norge opp i regioner

Venstre-leder Trine Skei Grande under partiets landsmøte, som startet i Tromsø fredag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande under partiets landsmøte, som startet i Tromsø fredag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Venstre kan gå inn for å legge ned nesten samtlige av landets fylkeskommuner og erstatte dem med så få som fem regioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et forslag fra Hordaland Venstre som skal behandles av Venstres landsmøte lørdag, går partiet inn for en såkalt «landsdelsmodell» der dagens 19 fylkeskommuner erstattes av sju folkevalgte regioner skriver Nationen.

– Jeg syns sju er et interessant tall, forslaget er bygget på en utredning fra Møreforsking. Men vi kan også se for oss ned til fem regioner. Vi har i dag fem helseregioner og fem regioner for barnevern, så det kan være naturlig, sier fylkesleder Geir Kjell Andersland i Hordaland Venstre.

Guri Melby, sentralstyremedlem i Venstre og byråd i Oslo, bekrefter ovenfor Nationen at fem til sju regioner ikke er urealistisk for partiet.

– Det er i størrelsesordenen der det ligger, men jeg er mer opptatt av å diskutere oppgaver enn av antall, sier hun.

Forslaget med fem regioner innebærer at Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal slås sammen. Nordland, Troms og Finnmark blir ett fylke, og Agder-fylkene blir region Sør.

Øst-Norge strekker seg nesten opp til Midt-Norge, som består av Nord- og Sør-Trøndelag. I alternativet med sju regioner er region Øst delt i to, og Møre og Romsdal delt i to. (©NTB)

Personvernpolicy