Mann funnet drept – skytevåpen funnet i Oslo

Politi og krimteknikere ved Lindeberg skole i Oslo natt til lørdag etter at en mann i 40-årene like etter midnatt ble funnet død på parkeringsplassen ved skolen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Politi og krimteknikere ved Lindeberg skole i Oslo natt til lørdag etter at en mann i 40-årene like etter midnatt ble funnet død på parkeringsplassen ved skolen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Politiet står fortsatt uten mistenkte etter at en mann i 40-årene ble funnet drept på en parkeringsplass øst i Oslo. Det er funnet et skytevåpen med lyddemper på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om årets norske drap

Sju personer er drept her i landet i år. I 2014 var det 27 drap, ifølge Kripos' siste oppdaterte statistikk, som kun omfatter forsettlige og overlagte drap.

* 18. januar: 85-årige Eilif Edmund Rolv Schjødt blir slått ned i Gate 2 i Narvik sentrum, og dør fem dager senere på sykehus. En mann i 30-årene bosatt i Tysfjord er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Politiet mener dødsfallet henger sammen med voldsepisoden.

* 4. februar: En 41 år gammel mann oppsøker Bergen fengsel og sier til ansatte der at han har drept sin 38-årige kone i huset deres på Follese på Askøy. Politiet finner kvinnen død i huset, og mannen pågripes og siktes for forsettlig drap. Paret, som er norske statsborgere av somalisk opprinnelse, har seks barn sammen. Siktelse er senere skjerpet til overlagt drap.

* 6. februar: En 28 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Mortensrud i Oslo. Kona hans, en kvinne i starten av 30-årene, varslet selv politiet og blir samme dag pågrepet og siktet for forsettlig drap. Paret har bakgrunn fra Kosovo, men norsk statsborgerskap.

* 9. februar: 25-årige Paul Simmons dør på Ullevål sykehus etter at han ifølge VG er blitt forgiftet to dager tidligere. To menn på 32 og 34 år er siktet for forsettlig drap.

* 19. februar: En 22-årig somalisk mann blir tidlig på morgenen funnet død ved Rosenholm stasjon på Holmlia i Oslo. To norske menn på 20 og 23 år pågripes samme dag, siktet for forsettlig drap. Det var de to siktede som ringte og varslet politiet. Ifølge politiet er ikke drapet rasistisk motivert.

* 17. mars: En 72 år gammel kvinne blir funnet skutt i et bolighus på Grålum i Sarpsborg. Den 80-årige ektemannen siktes for forsettlig drap. Det var ektemannen som ringte og varslet politiet.

* 11. april: En mann tidlig i 40-årene blir rett etter midnatt funnet død på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo. Han har omfattende skader, og politiet mener mannen er blitt drept. Ingen er pågrepet i saken.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt. Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven §233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har denne saken fått mye oppmerksomhet i 2015, men regnes ikke med i NTBs statistikk for i år:

* 25. juni 2014: 61 år gamle Helge Irgens blir funnet død i sin bolig i Sund kommune utenfor Bergen. Obduksjonen viser at han døde av kullosforgiftning og medikamenter. Hans filippinske ektefelle blir avhørt, men ikke siktet. Den 30-årige kvinnen blir imidlertid pågrepet og siktet for overlagt drap idet hun kommer tilbake til Norge 18. februar 2015 etter en ferie. (©NTB)

Den døde ble funnet like ved Lindeberg skole rett etter midnatt, natt til lørdag. En person varslet politiet om dette.

Den døde hadde omfattende hodeskader, og ved firetiden opplyste operasjonsleder André Kråkenes til NTB at saken etterforskes som et drap.

– Det er funn på stedet som gjør at vi konkluderer med drap, sier Morten Wik, vaktleder ved krimvakten i Oslo politidistrikt.

Ved titiden lørdag formiddag var fortsatt ingen pågrepet i saken, og det er heller ingen mistenkte, får NTB opplyst.

Våpenfunn

Krimteknikere har gransket åstedet siden mannen ble funnet. Politiet har også søkt i området med hund etter eventuelle gjerningsmenn.

Hvordan mannen er drept er ikke avklart, men politiet har funnet et håndvåpen, ifølge VG.

Det dreier seg om et våpen med lyddemper og et større magasin.

Den døde er ikke formelt identifisert, men politiet mener å vite hvem han er.

– Avdøde, hvis det er han vi tror det er, har et utenlandskklingende navn, men er norsk statsborger, sier operasjonsleder Kråkenes.

Han ønsker ikke å kommentere om mannen er kjent for politiet fra før.

Familien til mannen, som er bosatt i Norge, er varslet om dødsfallet. Politiet ønsker natt til lørdag ikke å si noe om han var savnet av familien. Det var en av bilene på parkeringsplassen som satte politiet på sporet etter mannens familie, og dermed hans identitet.

Rundspørring

– Melder, som alt nå tyder på var en tilfeldig forbipasserende, er inne til avhør nå i natt. I tillegg foretar vi en rundspørring i området. Hundesøket har ikke gitt resultater, opplyste operasjonslederen natt til lørdag.

Politiet har ingen formening om hvor lenge mannen har ligget på parkeringsplassen.

– Det er for tidlig å si. Våre teknikere jobber fortsatt på stedet, og avdøde er ikke fraktet bort, sa operasjonslederen til NTB ved 2.30-tiden.

Politihelikopteret har ikke vært med i søket etter eventuelle gjerningsmenn på grunn av tåke på Gardermoen.

Ber om vitner

Wik på kriminalvakten opplyser at politiet har avhørt flere vitner, men at de gjerne vil snakke med flere.

– Vi er interessert i å snakke med alle som mener å ha sett eller hørt noe, eller som har vært i området rundt Lindeberg skole rundt midnatt, sier vaktlederen til NTB.

Avdøde skal obduseres ved Rettsmedisinsk institutt slik at identitet og dødsårsak kan fastslås med sikkerhet. (©NTB)

Personvernpolicy