Dette felte Nav-direktøren
– Vi har ikke vært gode nok når det gjelder IKT-modernisering. Vi må bli flinkere på å planlegge og gjennomføre. Denne moderniseringen er utrolig viktig for alle som trenger våre velferdstjenester, sier Eriksson til NTB.
Til tross for at problemene med det enorme IKT-prosjektet i Nav bidro til Lystads fall, har statsråden konstituert nåværende IKT-direktør Kjersti Monland i stillingen som toppsjef. Dette paradokset kommenterer Eriksson slik:
– Kjersti Monland er kunnskapsrik og kompetent. Hun kjenner Nav godt og også utfordringene etaten står overfor. Det er viktig at moderniseringen ikke stopper opp, men fortsetter.
Bakgrunn: – Nav-direktøren har fått sparken
Før påske
Arbeidsministeren understreker at Monland er ansatt midlertidig og sier jakten på den nye, permanente topplederen i Nav innledes mandag.
– Jeg har brukt lang tid på denne beslutningen. Det er ingen enkeltstående ting som har gjort at jeg skifter ut ledelsen i Nav, sier han.
Han sier avgjørelsen ble fattet før påske, men medgir at problemstillingene som torsdag ble trukket opp i en rapport fra et ekspertutvalg også er tillagt vekt. Rapporten slår fast at Nav er for lite opptatt av å få folk i arbeid og har for dårlig kontakt med arbeidsgiverne.
– Arbeidstenkningen har blitt borte i Nav. Det var en av de viktigste grunnplankene Nav-reformen var tuftet på. Vi må gå i en ny retning, med ny kraft og ny ledelse, sier Eriksson.
Han mener Nav framstår som mer opptatt av systemet enn av brukerne.
– Det skal være omvendt. Folk skal settes foran systemet, sier statsråden.
Les også: – Jeg har aldri følt meg så dum før som i kontakt med Nav
Kostnadssmell
Utskiftingen i toppen av Arbeids- og velferdsetaten skjer etter en urolig periode med kritiske rapporter fra Riksrevisjonen og kontrollhøringer på Stortinget, hovedsakelig knyttet til IKT-modernisering og kostbar og omfattende konsulentbruk.
Da den nå avsatte Nav-direktøren Joakim Lystad møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i februar, anslo han at datamoderniseringen blir 1,5 milliarder kroner dyrere enn antatt i 2011.
– Det er ganske utilfredsstillende at det som var et sikkert tall i november, nemlig 3,3 milliarder kroner, nå er blitt et nytt sikkert tall som er 1,5 milliarder høyere, sa Høyres Michael Tetzschner.
Han frykter i likhet med flere av sine stortingskolleger at kostnadsoverskridelsene i realiteten blir langt større. Dette ville ikke statsråden komme inn på fredag.
– Vi har ikke eksakte tall nå, men avventer kvalitetssikringsrapporten fra konsulentselskapet Metier, sier han.
Joakim Lystad vil kommentere avgangen på en pressekonferanse senere fredag. Han ventes å tre tilbake til en stilling i Arbeids- og sosialdepartementet.
Les mer: