Ni års fengsel for overgrep mot tre døtre i Oppland

Dommen falt i Gjøvik tingrett. Illustrasjonsfoto: Berit Roald (NTB scanpix)
Dommen falt i Gjøvik tingrett. Illustrasjonsfoto: Berit Roald (NTB scanpix)

En mann i 30-årene fra Vestoppland er dømt til ni års fengsel for overgrep mot sine tre døtre fra den yngste av dem var seks år gammel. Han er også dømt for vold mot samboeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen falt i Gjøvik tingrett torsdag.

Mannen må i tillegg betale over 700.000 kroner i oppreisningserstatning til døtrene og den tidligere samboeren. Til den ene datteren må han betale 350.000 kroner.

Ifølge dommen utsatte mannen sine tre unge døtre for gjentatte seksuelle overgrep gjennom en periode på fire år fra 2009. Døtrene har forskjellige mødre, men faren hadde jevnlig samvær med dem fram til han ble pågrepet våren 2013.

– Verste de har sett

Flere kilder i barnevernet og rettsvesenet har overfor Aftenposten betegnet saken som den verste de har sett. De tre jentene er fortsatt under 16 år og slapp dermed å forklare seg i retten. I stedet ble det avspilt dommeravhør av dem.

I retten erkjente mannen delvis straffskyld på seks av tiltalepunktene, men nektet straffskyld på to punkter.

«Hva gjelder tiltalte fremstår han ikke som troverdig. Han har i to tidligere politiavhør nektet enhver befatning med de straffbare forhold. Først under hovedforhandlingen har han gitt en delvis og nokså forbeholden tilståelse. Han har nektet å ha begått akkurat de handlinger som er av stor betydning for straffutmålingen», skriver tingretten.

– Karakter av mishandling

Mannen forklarte seg i tingretten om vold mot den daværende samboeren og beskrev at han slo henne to ganger i ansiktet med flat hånd. Retten finner imidlertid ikke dette forenlig med de omfattende skadene hun hadde og mener legemsbeskadigelsen hadde karakter av mishandling.

– Det var totalt meningsløse handlinger som tenderer mot avstraffelse. Da hun forsøkte å flykte, ble hun innhentet, og påført ytterligere vold. Fra det tidspunkt hun lå på gulvet finner retten også at hun måtte anses som en forsvarsløs person, heter det i dommen.

Personvernpolicy