Invasjonsdagen 9. april markert over hele landet

Invasjonsdagen 9. april markert over hele landet
Invasjonsdagen 9. april markert over hele landet

Landet over var det torsdag markeringer av at 75 år har gått siden Nazi-Tyskland invaderte Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er ingen gledens dag. 9. april er innledningen til et sorgkapittel i vår historie, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Denne tirsdagsmorgenen i 1940 våknet nordmenn til kanondrønn fra festningene langs kysten og tyske krigsfly som kom som svarte rovfugler innover landet. Noen timer senere kom tyske soldater marsjerende gjennom Oslos gater. I fem lange år varte okkupasjonen før Tyskland kapitulerte 8. mai 1945.

Honnør for de falne

Torsdag morgen deltok statsministeren i minnemarkeringen på Akershus festning, sammen med kong Harald, stortingspresident Olemic Thommesen, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Kong Harald, som selv var tre år gammel da krigen kom, la ned en krans i de norske fargene rødt, hvitt og blått foran Nasjonalmonumentet for krigens ofre, laget av kunstneren Gunnar Janson og reist av staten i 1970.

96 soldater fra Garnisonskompaniet i Oslo sto i stram givakt da kongen gjorde honnør for dem som ga sitt liv under krigen.

Ett minutt senere brøt en enslig trompet stillheten.

Bakgrunn: 9. april markert over hele landet

– Må ikke glemme

– Dette er den mest skjellsettende datoen i vårt lands historie. Det norske folk sto overfor sin hittil største krise. Men vi kjempet for vår frihet og kom styrket ut av kampen. Demokratiet overvant diktaturet, sa stortingspresidenten i sin tale.

– Dette er en dag å trekke lærdom av, fortsatte han.

Bare noen få skuelystne hadde møtt opp for å overvære høytideligheten. Statsminister Erna Solberg tror langt flere ønsker å feire frigjøringsdagen 8. mai.

– Det vi først og fremst feirer i år, er jo at det er 70 år siden andre verdenskrig var slutt, sier Solberg til NTB.

LES OGSÅ: KRIGSSOMMEREN (Statspolitiets logger dag for dag, minutt for minutt, fra 16. juni til 10. august 1944).

Mange markeringer

I Narvik begynte det allerede ved 4-tiden med undervannsbekransning av skipsvraket P/S Norge som ble senket 9. april 1940.

I Troms fant det sted hele 21 lokale jubileumsmarkeringer. Blant annet hadde Hæren en av sine hovedmarkeringer i Lavangen i Sør-Troms.

I Varangerbotn i Sør-Varanger holdt Olaug Bye Gamnes (80) foredrag torsdag kveld. Hun har utgitt en bok om krigen i nord og husker de tyske soldatene som vasset gjennom snøen da de kom til Sør-Varanger utpå høsten 1940.

På Forsvarsmuseet i Oslo ble utstillingen «62 dager – kampen om Norge» åpnet av forsvarsministeren. Hun hastet deretter videre til Oscarsborg for tale og kransenedleggelse på statuen av Birger Eriksen, som tok beslutningen om å skyte mot Blücher. Også her sto soldater fra Garnisonskompaniet i æreskompani.

På Rauøy i Oslofjorden, ett av de aller første steder i landet hvor krigen brøt ut, ble det minnehøytideligheter.

«Aldri mer 9. april» var slagordet da 133 Luftving-skvadronen på Andøya markerte dagen med en militær oppstilling torsdag.

Stortingsmarkering

På Stortinget startet torsdagens møte med en tale av stortingspresidenten, som fremholdt at krigsårene fra 1940 til 1945 er den eneste perioden i norsk historie der det norske folkestyret er blitt fortrengt.

Etter en dramatisk flukt ut av hovedstaden kom de fleste stortingsrepresentantene seg til Elverum, der de samlet seg på byens folkehøyskole. Under stortingspresident Carl Joachim Hambros ledelse vedtok de Elverumsfullmakten, som ga regjeringen myndighet til å ivareta Norges interesser under krigen.

Stortinget holdt sin offisielle markering i Storsalen på Elverum folkehøyskole torsdag kveld.

– De la grunnlaget for Norges videre kamp sammen med våre allierte. Elverumsfullmakten står i ettertid som et av folkestyrets gylne øyeblikk, fremholdt Thommessen.

Personvernpolicy