Regjeringens informasjonsplikt:

Sp-sjefen refser statsminister Solberg for å jobbe i mørket

KREVER FORANDRING: – Statsminister Erna Solberg har innført en uholdbar praksis når hun nekter å svare Stortinget, anklager Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix.
KREVER FORANDRING: – Statsminister Erna Solberg har innført en uholdbar praksis når hun nekter å svare Stortinget, anklager Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix.

– Samarbeidspartiene påsto de skulle revitalisere Stortinget. I stedet opplever vi at statsministeren av hensyn til sine partnere har innført en uholdbar praksis i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

Statsminister Erna Solbergs opptreden i den muntlige spørretimen onsdag var det som fikk begeret til å flyte over for Vedum.

Der nektet Solberg å svare på spørsmål fra Abid Q. Raja (V) og Marit Arnstad (Sp) om regjeringens politikk. Begrunnelsen for å nekte å svare stortingsrepresentantene, var at samtaler pågår mellom regjeringspartiene H og FrP, og støttepartiene Venstre og KrF.

«Representanten stiller nå et spørsmål der det er pågående samtaler mellom fire partier, og der jeg føler at svaret ligger i de samtalene de fire partiene har.», sa Solberg på spørsmål fra Raja om asylbarnsaken.

Les også: Enighet bak lukkede dører om asylavtale

– Den praksisen er uholdbar

– Statsministeren har innført en veldig lite heldig praksis ved at hun ikke kan svare Stortinget hva regjeringen mener, fordi hun skyver firepartisamarbeidet foran seg, sier Vedum og fortsetter:

– Da regjeringen tiltrådte, påsto de tvert imot at en mindretallsregjering ville gi mer åpne debatter og revitalisere Stortinget.

– Den praksisen at Stortinget ikke skal forholde seg til statsministeren, men et slags firepartisamarbeid, er uholdbar, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Åpenhet for de fire?

Venstres leder Trine Skei Grande var blant dem som erklærte at Stortinget nå ville bli revitalisert og få mer åpne debatter etter at den blåblå mindretallsregjeringen overtok.

«Avtalen mener jeg skal revitalisere Stortinget. Den skal gi muligheten for å løfte de store offentlige debattene tilbake igjen til Stortinget.», sa hun 23. september 2013 om samarbeidsavtalen de fire partiene mellom.

Et punkt i samarbeidsavtalen kan imidlertid tyde på at åpenheten mest skal gjelde de fire partiene i mellom.

«Samarbeidet mellom partiene i regjering og partiene i Stortinget skal være preget av den samme åpenhet og tillit som er vist i sonderingene.», heter det der.

Så sent som 7. april framholdt Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Geir S. Toskedal at Stortinget har fått en mer aktiv rolle i å ta debattene, enn da de rødgrønne hadde en flertallsregjering og avgjorde alt på kammerset. Det skjedde på et møte i regi av Lokalsamfunnsforeningen.

Stortinget ute, byråkrat inne

– Når statsministeren er i Stortinget, forventer jeg at hun svarer som statsminister, sier Vedum.

Han mener regjeringens behandling av jordbruksoppgjøret i fjor innebar en enda mer uverdig praksis.

– Også da foregikk samtalene bak lukkede dører mellom de fire partiene. Den underlige praksisen som vi så i forbindelse med jordbruksoppgjøret, var at til og med en byråkrat, departementsråden i Landbruks- og matdepartementet, var med ned til Stortinget og deltok i forhandlingene, sier Vedum.

– Svar først, bytt etterpå

– Er det ikke rimelig at samarbeidende partier blir enige før statsministeren kommer med konklusjoner?

– Konklusjoner har statsminister Solberg gitt. Problemet er at regjeringen har gitt Stortinget feil konklusjoner i denne saken, svarer Vedum.

– Hun bør svare på hva regjeringens politikk til enhver tid er. Så får de endre politikk etterpå, legger han til.

– Hva er forskjellen på en prosess de fire partiene mellom, og det dere i forrige regjering ble enige om på det rødgrønne kammerset?

– Da hadde regjeringen én politikk den ryddig fortalte Stortinget, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Personvernpolicy