Tysk etterretning: IS kontrollerer knapt oljefelt

I slutten av mars drev irakiske regjeringsstyrker og militser IS ut av Saddam Husseins hjemby Tikrit i Salahuddin-provinsen. IS' militære nederlag her kostet opprørerne store oljeinntekter. Foto: Reuters / NTB scanpix.
I slutten av mars drev irakiske regjeringsstyrker og militser IS ut av Saddam Husseins hjemby Tikrit i Salahuddin-provinsen. IS' militære nederlag her kostet opprørerne store oljeinntekter. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Opprørsgruppa IS har mistet sin viktigste inntektskilde – oljeanleggene i Irak, ifølge den tyske etterretningstjenesten BND.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter IS' siste militære nederlag i det oljerike landet kontrollerer ekstremistene bare ett oljefelt i Irak, melder avisa Süddeutsche Zeitung og de tyske kringkasterne NDR og WDR.

Kilden er en rapport fra BND til regjeringen i Berlin. Der heter det at IS i dag sitter igjen med 5 prosent av oljeressursene man anslår at gruppen i sin tid kontrollerte.

IS har fortsatt oljeanlegg i Syria, men reservene der er så små at de ikke kan erstatte opprørernes tapte oljeinntekter i nabolandet Irak. Dermed har IS, som i fjor tjente store summer på oljesalg i det svarte markedet, nå knapt nok olje til å forsyne seg selv.

Store tap

Bakgrunnen for den dramatiske endringen er IS' militære tap mot kurdiske peshmerga-styrker i Nord-Irak, samt mot irakiske regjeringsstyrker og sjiamuslimske militser i Tikrit-området nord for Bagdad. Her i provinsen Salahuddin skal IS ha mistet tre store oljefelt.

To av dem, Himrin og Ajil nordøst for Tikrit, skal IS-krigerne ha satt i brann før de flyktet fra fienden. Den tyske etterretningstjenesten mener sabotasjen er et klart tegn på at IS ikke regner med å kunne gjenerobre oljefeltene i nær fremtid.

Bare ett betydelig oljefelt gjenstår – nemlig Qayara, som ligger i Nineveh-provinsen i Nord-Irak. Her er produksjonskapasiteten på 2.000 fat dagen, ifølge rapporten.

Drastisk press

Oljeanleggene som er på IS' hender i Syria, er i dårlig stand og har en maksimal leveringskapasitet på 15.000 fat daglig. IS mangler imidlertid ekspertisen som trengs for å ta i bruk oljen i disse feltene, ifølge BND. Den tyske etterretningstjenesten konkluderer dermed med at IS knapt er i stand til å gjennomføre «nevneverdig oljeeksport», og at organisasjonens viktigste inntektskilde «under drastisk press».

IS regnes for å være blant de rikeste terrorgruppene i historien. Foruten fra oljesalg har IS hatt store inntekter fra blant annet skatteinnkreving, utpressing, kunsttyverier og løsepengekrav

Millioner

Det tyske utenriksdepartementet har tidligere anslått at IS har opptil to milliarder dollar i realkapital. I oktober i fjor anslo det amerikanske finansdepartementet at IS hadde tjent 1 millioner dollar dagen siden juni på å selge olje på svartebørsen.

I november samme år fastslo den tyske etterretningstjenesten at tidligere beregninger av ekstremistgruppas inntekter hadde vært både urealistiske og overdrevne. I tillegg ble allerede da IS' kapasitet til å produsere olje anslått å ha blitt halvert siden den amerikanskledede koalisjonsstyrken innledet sin luftkrig i august samme år.

Personvernpolicy