Videregående skoler i kommunereform:

Høyretopp mer enig med Støre enn Sanner

HØYRETOPP MOT HØYRE: Fylkesordfører Janne Johnsen (H) er mer enig med Jonas Gahr Støre enn sin egen partiledelse. – Hvorfor ødelegge den videregående skolen fylkeskommunene har bygd opp? spurte hun på det kommunalpolitiske toppmøtet i Oslo onsdag. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
HØYRETOPP MOT HØYRE: Fylkesordfører Janne Johnsen (H) er mer enig med Jonas Gahr Støre enn sin egen partiledelse. – Hvorfor ødelegge den videregående skolen fylkeskommunene har bygd opp? spurte hun på det kommunalpolitiske toppmøtet i Oslo onsdag. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

– Jeg skjønner ikke poenget med å ødelegge de videregående skolene vi har bygget i fylkeskommunene, sier Høyres fylkesordfører i Rogaland, Janne Johnsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres fylkesordfører i Rogaland, Janne Johnsen, er oppgitt over regjeringens forslag til å la større byer overta ansvaret for videregående skoler fra fylkeskommunene.

– Jeg er glad vi får beholde fylkeskommunene i kommunereformen vi skal gjennomføre, sa Johnsen da hun onsdag snakket til det kommunalpolitiske toppmøtet i regi av kommunenes interesseorganisasjon KS.

Da tenkte hun spesielt på den videregående utdanningen, som hennes partifelle i regjering, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, foreslår at store byer kan overta fra fylkene.

– Da må du snakke med dine egne, bemerket Ap-leder Jonas Gahr Støre i samtalen med henne.

Les også: I dag ble Jan Tore Sanner glad av å lese Nationen

– Hvorfor skal vi ødelegge?

– Ja, jeg er enig i det. Hører du Jardar!, utbrøt Janne Johnsen fra podiet, til statssekretær Jardar Jensen (H) som satt i salen blant hundrevis av ordførere og rådmenn.

– Jeg skjønner ikke poenget med at vi skal ødelegge det vi har bygget i fylkeskommunene. Skulle vi gjøre noen endring, burde vi løfte videregående utdanning på et høyere nivå i stedet for å dytte det ned, sier Janne Johnsen.

Høyre har programfestet å fjerne fylkeskommunene og bare beholde kommuner og staten som forvaltningsnivåer. Men støttepartiene sørget for flertall i Stortinget for å beholde tre forvaltningsnivåer. I sin ferske stortingsmelding om fordeling av oppgaver mellom stat, fylker og kommuner, tappes imidlertid fylkene for oppgaver, noe som har møtt kritikk.

Les også: Solberg og Sanner skålte for den nye kommunen

Hvorfor mot partiet?

– Skyldes det bare at du er fylkespolitiker, at du er mer enig med opposisjonspartiene enn Høyre, i at fylkeskommunene trengs?

– Et samlet kollegium i Rogaland fra Frp til SV er enige om at vi skal forholde oss til tre forvaltningsnivåer. Da må vi gjøre det beste ut av det, sier fylkesordfører Janne Johnsen til ABC Nyheter.

– Da er den store diskusjoner hvilke oppgaver som skal ligge hvor. Da har jeg sagt fra at det å fjerne videregående skoler fra en ordning som fungerer, blir helt feil, sier Johnsen.

Les også: Regjeringen plusser på 50 millioner til lærerløft

Videregående er svære greier

Hun påpeker at videregående utdanning drier seg om langt mer enn skole i en kommune.

– Videregående opplæring dreier seg om å gi tilbud på 12 ulike studieprogram. Tre av de tolv fører til studiespesialiering. De resterende ni løper ut i 250 ulike fagbrev. Dette driver vi i Rogaland fylke i et kontinuerlig samarbeid med arbeids- og næringslivet, forteller hun.

Jonas Gahr Støre la i sitt innlegg vekt på betydningen det vil ha for Norge å styrke fagutdanningens rolle.

– Vi deler ut 2500-3000 fagbrev hvert år i Rogaland, kunne Janne Johnsen fortelle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden