Kommunesammenslåing:

I dag ble Jan Tore Sanner glad av å lese Nationen

GLAD FOR FLERTALL: Jan Tore Sanner på kommunalpolitisk toppmøte, leser i Nationen at et stort flertall i folket ønsker seg færre og større kommuner. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
GLAD FOR FLERTALL: Jan Tore Sanner på kommunalpolitisk toppmøte, leser i Nationen at et stort flertall i folket ønsker seg færre og større kommuner. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

- Jeg har en gladnyhet til dere. Jeg har nemlig lest Nationen i dag, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da han snakket til landets ordførere og rådmenn om kommunesammenslåing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Der kan vi lese at to av tre innbyggere sier ja til færre og større kommuner. Det betyr at de av dere som nå har startet nabopraten for å få større og velfungerende kommuner, har folket i ryggen, sa Jan Tore Sanner (H) da han talte til det årlige kommunalpolitiske toppmøtet i regi av kommunenes interesseorganisasjon KS.

I en meningsmåling i Nationen ønsker 25 prosent å beholde dagens 428 kommuner. 27 prosent ønsker seg 300 kommuner, 23 prosent 200 kommuner, 9 prosent 100 kommuner og 4 prosent færre enn 100 kommuner.

- Nå ser jeg at den journalistiske innfallsvinkelen i Nationen er at folk ikke ønsker store kommuner. For bare én av åtte ønsker 100 eller færre kommuner. Det gjør ikke jeg heller, bemerket Sanner.

Elvis Presley-modellen

Så gjøv statsråden løs på diskusjonen om kommunereformen regjeringen har satt i gang. I fjor ga han ordførere og kommunestyrer marsjordre om å diskutere sammenslåing med nabokommuner.

20. mars i år kom så regjeringens stortingsmelding om hvilke oppgaver de nye kommunene og fylkeskommunene bør få.

- Er den kommunestrukturen som ble opprettet da Elvis Presley var på høyden, tilpasset dagens virkelighet? Jeg tror ikke det, sa Sanner til hundrevis av ordførere og rådmenn i salen.

- Vi trenger sterke fagmiljøer og en kommunestruktur som er tilpasset der vi i dag tilbringer våre liv. Det handler om å styrke lokaldemokratiet. Hva har skjedd de siste tiårene? Jo, en sentralisering av makt i Norge. Kommunereformen handler om å desentralisere makt, fortsatte han.

- Noen tenker kanskje vi skal gjøre kommunereformen på en bedre måte enn vi har foreslått. Ja, jeg er ydmyk på det. Det er ikke slik at vi har tenkt alle de riktige tankene. Derfor skal vi ha omfattende diskusjoner på Stortinget, sa Sanner.

Les også: Solberg og Sanner skålte for den nye kommunen

- Tvang, pisk, trusler og privatisering?

- Så hører jeg at noen sier at kommunereformen handler om tvang, pisk, trusler, privatisering og om å spare penger. Det handler ikke om det. I tiårene som kommer, må vi bruker mer penger fordi det blir flere av de eldste. Og at vi skal ha sterkere og bedre kommuner, sa Sanner.

Han bedyrer at det skal følge penger med.

- Større kommuner betyr mindre statlig detaljstyring. Det er et viktig premiss for kommunereformen. Detaljstyringen kommer av dagens kommunestruktur, framholder statsråden.

Sanner er mer enn fornøyd med prosessen. Han har fått den første søknaden om sammenslåing på sitt bord. Den kom fra Andebu, Stokke og Sandefjord.

- Flere er i forhandlinger, flere holder på med utredninger. Noen tror de kan holde på med utredninger til det går over.

- Men nei – det går ikke over! forsikrer Jan Tore Sanner.

Les også: Varsler omkamp om kommuneøkonomi etter valget i 2017

- Hælen fløtte meg uten svar!

Men hele prosessen med kommunereform skjer i feil rekkefølge, ifølge Senterpartiets stortingspolitikere Heidi Greni.

- Oppgavene burde vært på plass først, så kunne nabopraten begynne, mener Greni.

- Denne meldinga har hælen fløtte meg flere spørsmål enn svar. I meldinga er skal en eneste oppgave sikkert overføres til alle kommuner, og det er vigselsretten. Det har jeg aldri hørt noen kommuner ønsket seg, sa Greni til forsamlingen.

Hun minnet om at kommunene tvert imot skal fratas en oppgave som skatteoppkrevere.

- Fylkeskommunene skal tømmes og stå igjen som et tomt skall, trass i stortingsflertallets ønske om å beholde dem, sier Greni og konkluderer:

- Regjeringens melding om oppgaver for kommunesektoren er ingen oppgavemelding. Den er en melding om utredninger.

En avstemning blant alle i salen viste at 59 prosent er passe fornøyd med regjeringens oppgavemelding, 15 prosent ga smilefjes og 26 prosent er misfornøyd.

Personvernpolicy