Striden om søndagsåpne butikker:

Erna Solberg: Jøder og muslimer har ikke søndag som hviledag

Jonas Gahr Støre fikk ikke svar fra statsminister Erna Solberg om regjeringens høringsrunde om søndagsåpent er reell. Derimot påpekte Erna Solberg at muslimer og jøder har andre hviledager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette varsler regjeringen:

Varsel: Regjeringen varslet 9. januar at Kulturdepartementet vil sende ut på høring et lovforslag om søndagsåpne butikker.

Begrunnelse: - Regjeringens utgangspunkt er at tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn lovverket til å regulere butikkenes åpningstider. Vårt forslag vil også gi mer likebehandling mellom butikker og bidra til forenkling, sa kulturminister Thorhild Widvey.

Les mer hos regjeringen

Les mer hos arbeidslivet.no

Jonas Gahr Støre dro opp striden om søndagsåpne butikker da statsminister Erna Solberg onsdag møtte i Stortingets muntlige spørretime.

- For det store flertallet er søndag en hviledag. Regjeringen vil at den eneste felles hviledagen vi har, står for fall. Nær 300.000 ansatte vil bli omfattet. Hva betyr dette for samfunnet, må vi også ha søndagsåpne barnehager? Det er et kulturelt kjennetegn ved vårt land at vi har fri søndag. Er høringen som pågår reell, i den forstand at regjeringen vil trekke forslaget hvis høringssvarene tilsier det? ville Støre vite.

Han fikk ikke svar.

- Ap har i en årrekke drevet en heroisk kamp mot økte åpningstider og et åpent samfunn tilpasset et moderne familieliv. Åpne butikker på søndagen gjør at hver familie kan gjøre et valg om hvordan de vil leve, og hvilken felles fridag de selv vil ha, svarte Solberg.

Ulike Vårherrer

MDG-reprsentanten Rasmus Hansson sa at det kanskje ikke var tilfeldig at Vårherre har utpekt søndagen som hviledag.

- Vårherre har kanskje bestemt at vi skal ha fri på søndag. Den jødiske Herren på lørdag og den muslimske Herren på fredag, svarte Erna Solberg.

Karin Andersen (SV) tok fatt i Solbergs uttalelse om at det får bli opp til hver enkelt familie å bestemme hvilken felles hviledag de vil ha for seg selv.

- Blir det akseptert på skolen at foreldrene tar ungene ut av skolen på onsdagene fordi familien vil ha den felles fridagen? spurte hun.

Les også: – Søndagsåpent har gjort danske utkanter til ørkener

Klimaet på søndagene

Jonas Gahr Støre trakk også fram klima-kortet i trefningen om søndagsåpning. Han viste til at søndagsåpne butikker vil føre til mer kjøring og aktivitet.

- Det vi kutter ved elbil, blir nullet ut som følge av den økte handleaktiviteten søndagsåpning innebærer, sa Ap-lederen.

- Søndagsåpne butikker utvider ikke arbeidstiden i Norge, men noen vil jobbe på andre tider, svarte statsministeren på det.

Vil ikke lytte til monopoler

Ap-representanten Trond Giske oppsummerte at de som jobber på butikken er imot, de som eier butikkene er imot og de som handler i butikkene, det norske folket, er imot søndagsåpent.

- NHO handel sier at søndagsåpning rammer produktiviteten. Lytter ikke Høyre engang til næringslivet? spurte Giske.

- Det er valgfrihet og ingen plikt å holde åpent på søndagene. Vi skal selvfølgelig lytte til høringsinstansene. Men det er ikke sånn at vi vil lytte til monopolister. Det er vår plikt å sørge for konkurranse, svarte Erna Solberg.


Personvernpolicy