Gaupa kan bli utryddet i Norge

UTRYDNINGSTRUET: Norsk gaupe med unger fotografert i Langedrag villmarkspark. En dag kan dyret forsvinne. Foto: Espen Forsberg / NTB SCANPIX
UTRYDNINGSTRUET: Norsk gaupe med unger fotografert i Langedrag villmarkspark. En dag kan dyret forsvinne. Foto: Espen Forsberg / NTB SCANPIX

Den norske gaupebestanden har falt markant de siste fem årene. Ekspertene mener ulovlig jakt er en viktig årsak til at gaupa nå er mer truet enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaupa får status som «sterkt truet» på den nye rødlisten over arter som er truet i Norge. På den forrige rødlisten var Norges eneste ville kattedyr klassifisert som «sårbar», men nå er situasjonen mer kritisk.

– Fra et biologisk ståsted er situasjonen uforsvarlig. Når det er så få individer som nå, kan det skje alvorlige ting vi ikke er herre over med bestanden, forteller professor Øystein Wiig ved Naturhistorisk museum i Oslo til Klassekampen.

At en art er «sterkt truet» betyr at risikoen for å dø ut de neste 20 til 100 årene er 20 prosent. Det er økt jakt som er hovedårsaken til at gaupa er mer utsatt enn før.

Les også: Hver fjerde gaupe kan felles

Før jakten startet i fjor var det registrert 313 gauper i Norge. Det er en nedgang på mellom 7 og 14 prosent siden toppåret i 2009.

Det var i 2014 registrert 54 familiegrupper i Norge, nesten 20 prosent lavere enn bestandsmålet. Likevel ble det i årets jaktsesong åpnet for å felle 87 gauper. I tillegg kommer ulovlig jakt.

Hovedgrunnen til at gaupebestanden beskattes så kraftig, er at dyret forårsaker store skader på husdyr. Ingen av de fredede rovdyra i Norge tar livet av flere rein enn gaupa. Ifølge erstatningsutbetalingene ble i alt 6.719 reinsdyr drept av gauper i 2014.

Les også: Rekordgammel gaupe funnet i Finnmark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden