Norske forskere skal finne ut om tran er sunt for alle

Kan det bli for mye tran? Det skal forskere i Bergen nå finne ut av. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Kan det bli for mye tran? Det skal forskere i Bergen nå finne ut av. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det er langt fra sikkert at tran og solsikkeolje forebygger hjerte- og karsykdommer for alle. Nå søker forskere på Haukeland etter 40 kvinner og menn som skal innta omega-3 og omega-6 i flere måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet er at personene som er med, har litt mage. Det vil si at mennene må ha en mageomkrets på minst 94 centimeter, mens kvinner må ha en mageomkrets på minst 80 centimeter.

I tillegg må de være inaktive og fortsette denne livsstilen gjennom hele studien, skriver Bergens Tidende.

– Det har vært en oppfatning om at omega-3 og tran har vært sunt uansett. Om dette gjelder alle, er ett av spørsmålene vi forsøker å finne svar på, sier Espen Rostrup, lege og forsker i forebyggende hjertemedisin ved Haukeland universitetssjukehus til avisen.

Målet med studien er å finne ut hva tran og planteoljer gjør med risikofaktorene for å få hjerte- og karsykdommer.

– Nyere forskning har til en viss grad satt spørsmålstegn ved om disse virkelig har helsebringende effekt, sier Rostrup.

– I ulike store studier har tran vist seg å gi negative eller nøytrale resultater. Dermed er effekten i beste fall nøytral når det gjelder omega-3, dersom vi skal se på disse studiene. Men fortsatt er det mye en ikke vet, sier Rostrup

I tillegg tror forskerne at det er stor individuelle forskjeller. For noen kan det rett og slett bli for mye tran, mens andre bare har godt av det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden