USA: Politimann siktes for drap som ble fanget på video

En hvit politimann i South Carolina ble siktet for drap da etterforskerne fikk se en video der han avfyrer åtte skudd mot ryggen til en svart mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet skjedde i byen North Charleston lørdag og ble fanget opp av en forbipasserendes mobilkamera. Etter et kort basketak skyter politimannen Michael T. Slager (33) flere skudd mot offeret, 50 år gamle Walter L. Scott, som løper bortover en gressplen, viser videoen som blant andre The New York Times har publisert.

Etter det åttende skuddet faller Scott om. Få timer etter at amerikanske medier publiserte videoen tirsdag, kunngjorde myndighetene at politimannen siktes for drap. Samtidig har både FBI og det amerikanske justisdepartementet åpnet separate etterforskninger av hendelsen.

Trolig ubevæpnet

Drapet skjedde etter et basketak som oppsto etter at Slager stanset Scotts bil på grunn av en ødelagt baklykt, ifølge politiet. Politimannen har forklart fortalte at 50-åringen tok fra ham elektrosjokkvåpenet og hevdet at han fryktet for sitt eget liv. Ifølge videoen var hendelsesløpet annerledes, og Scott ser ut til å være ubevæpnet når han blir skutt.

North Charlestons ordfører Keith Summey bekrefter at etterforskerne i delstatspolitiet bestemte seg for å ta ut drapssiktelsen etter at de så videoen.

– Når du tar feil, så tar du feil. Hvis du tar en dårlig beslutning, så bryr jeg meg ikke om du har et politiskilt eller bare er en borger på gata; du er nødt til å leve med den avgjørelsen, sier Summey.

Håndjern

Mens offeret ligger på bakken med hodet ned i gresset, går Slager bort og setter på ham håndjern, viser videoen. Deretter går politimannen flere steg tilbake til stedet hvor han åpnet ild, før han går tilbake til Scott og ser ut til å legge en gjenstand ved siden av offeret.

Misnøyen ser ut til å øke i USA over de mange drapene begått av politifolk. I fjor startet en stor protestbølge etter en rekke saker der hvite politimenn skjøt ubevæpnede, svarte menn.

Twitter-storm

På sosiale medier er det massive reaksjoner på den brutale videoen fra drapet på Scott. Mange mener at uten en video, kan det hende politimannen hadde sluppet unna uten drapssiktelse.

– Jeg garanterer at dersom det ikke hadde vært noen video, ville bevisene automatisk ha tilsvart politiets versjon, sier en Twitter-bruker.

– Forestill dere hvor mange ganger de har sluppet unna gjennom historien fordi det ikke fantes noe kamera, tvitrer en annen.

North Charleston i delstaten South Carolina har rundt 100.000 innbyggere.

Også Scott's familie har uttrykt sin lettelse over siktelsen:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden