La ned blomster ved Scandinavian Star-minnesmerke

Tirsdag kveld la pårørende ned blomster og tente lys ved Scandinavian Star-minnesmerket på Akershus festning, for å markere at det er 25 år siden den fatale fergebrannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 300-400 personer var samlet for å markere dagen ved Akershus festning tirsdag ettermiddag. Dronning Sonja, statsminister Erna Solberg, den danske ambassadøren Torben Brylle, Oslos ordfører Fabian Stang og en rekke andre gjester deltok i markeringen.

– Det er fint å være her i dag. Mest fordi vi nå har et mye bedre utgangspunkt enn ved de tidligere minnemarkeringene. Ting begynner å løsne, og vi føler at man nå virkelig tar dette på alvor, sier Grete Holen fra støttegruppa til NTB.

Bakgrunn: 25-årsdagen for Scandinavian Star-ulykken markeres

Felte tårer

159 mennesker mistet livet da Scandinavian Star-fergen brant natt til 7. april 1990. Det var til sammen 482 passasjerer om bord i fergen, som skulle gå fra Oslo til Frederikshavn i Danmark fredagen like før påsken i 1990.

Det var 482 mennesker om bord da ulykken fant sted. Mange overlevde katastrofen, men opplevde panikk, redsel og død rundt seg. Mange overlevende har bilder på netthinnen som aldri kommer til å forsvinne. Min medfølelse går også til dere, sa statsminister Erna Solberg under sin tale.

Ubesvarte spørsmål

De pårørende har lenge stått uten svar på spørsmålet om hva som var årsaken til brannen, men i løpet av det siste året er blant annet etterforskningen av brannen tatt opp igjen. I tillegg har Stortinget nedsatt en granskningskommisjon som skal undersøke brannen.

– Årene går, dype sår som aldri helt gror. Løgn eller sannhet, den som forsto. Vi slår oss ikke til ro før vi synes vi vet, sier Holen, som leste opp et dikt hun hadde laget selv til markeringen.

Personvernpolicy