Derfor sitter de ikke rundt samme bord på Slottet

Statsminister Erna Solbergs (H) drøm om å lede en firepartiregjering er fjernere enn noensinne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Statsminister Erna Solbergs (H) drøm om å lede en firepartiregjering er fjernere enn noensinne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dragkampen om asylbarna viser klart hvor stor avstanden er mellom Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene og hvorfor statsminister Erna Solbergs (H) drøm om å lede en firepartiregjering er fjernere enn noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tyder på at striden om asylbarna vil være løst innen Venstre samles til landsmøte i Tromsø fredag denne uken.

Alternativet er å sette samarbeidet i fare, og det vil statsministeren neppe risikere.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk høyt på banen med et ultimatum før påske. Og Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke langt unna når hun overfor VG nå ser seg nødt til å peke på det helt opplagte, nemlig at en uløst asylsak vil overskygge alt annet på det kommende landsmøtet – og dermed risikere å «underminere hele det borgerlige prosjektet».

Les også: Sandberg beskylder KrF og Venstre for utpressing

Ikke vinnere

En eventuell asylenighet kan komme til å bli presentert på en slik måte at alle de involverte forsøker å fremstille seg som vinnere.

Så enkelt er det likevel ikke. To viktige spørsmål vil stå igjen når røyken legger seg:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor ble ikke asyluenigheten løst mye tidligere? Og hvordan har striden påvirket samarbeidsklimaet mellom de fire partiene.

Offentlig oppvask

Svaret på det siste spørsmålet kan fort bli noe sånt som at det var minst like mye krangel under åtte år med rødgrønt styre. Forskjellen er at da skjedde det bak lukkede dører. Mellom linjene er budskapet at det er en styrke for demokratiet at vi nå får ta del i de harde ordvekslingene.

En slik fremstilling kan imidlertid minne litt om statsministerens uttalelser til NTB rett før påske, der hun fremstilte Hareides ultimatum som noe dagligdags i politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge versjoner kan trekkes i tvil.

Les også: Asylfeiden kan gå mot slutten

Frp kniper

Aktører nær prosessen hevder at asylstriden først og fremst bunner i indre motstand i Fremskrittspartiet. Og at det hele kunne ha vært løst allerede i desember, om det ikke hadde vært for at Frps stortingsgruppe holder igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I så fall er ikke veien lang før noen vil bruke dette til å så tvil om Erna Solbergs lederegenskaper. Hvorfor har hun ikke klart å skjære gjennom?

På den andre siden har Solberg argumentert plettfritt konsekvent når hun har vist til den noe nær prinsipielle motstanden mot å gi nye forskrifter tilbakevirkende kraft.

Fallhøyde

Uansett kan det hevdes at denne argumentasjonen har ført til at fallhøyden har vokst.

En forskrift i desember om å gå gjennom nylig avgjorte saker på nytt, ville nok ha gjort vondt. Men det ville fort ha gått over. Særlig når det nå er avdekket at det ikke dreier seg om mer enn 28 saker.

Trine Skei Grande sa til sitt landsstyre i mars at hun mener regjeringen har håndtert enkelte kontroversielle saker på en ubehjelpelig måte.

Samtidig har partilederen stadig holdt fast på at Venstres posisjon som samarbeidsparti er det rette for dem. Utenfor-posisjonen gir både gjennomslag og stor frihet, lyder argumentasjonen.

Venstre har aldri vært lenger unna å tre inn i regjeringen, og neppe har de vært nærmere å tre ut av samarbeidet.