Kommunesammenslåing:

Varsler omkamp om kommuneøkonomi etter valget i 2017

VIL GJØRE OM KOMMUNESAMMENSLÅING: Karin Andersen (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil gjøre om vedtak om tvangssammenslåing av kommuner, etter kommende stortingsvalg. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
VIL GJØRE OM KOMMUNESAMMENSLÅING: Karin Andersen (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil gjøre om vedtak om tvangssammenslåing av kommuner, etter kommende stortingsvalg. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Dersom den blåblå regjeringen svekker småkommunenes økonomi for å få dem til å slå seg sammen, vil de rødgrønne partiene gjøre om vedtaket hvis de får flertall ved stortingsvalget i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs kommunalpolitiker Karin Andersen advarer nå kommunene:

– Regjeringen kan komme til å bruke økonomisk pisk fremfor tvang for å få kommunene til å slå seg sammen. Jeg tror de vil bruke inntektssystemet for kommunene mer aktivt, enn å gå til tvang for å få dem til å slå seg sammen, sier Andersen.

– Jeg regner med at regjeringen vil endre fordelingen av skatteinntekter slik at små kommuner som sliter med å opprette arbeidsplasser, skal få mindre penger. De som har god tilgang på arbeidsplasser, skal få mer, sa Andersen da Lokalsamfunnsforeningen tirsdag samlet stortingspolitikere og ordførere til diskusjon om kommunesammenslåing.

Der argumenterte hun, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-nestleder Helga Pedersen mot at kommunepolitikere skal føle seg presset til sammenslåing mot sin vilje.

Les også: Gylne tilskudd til kommuner som slår seg sammen

– Varer til en ny Ap-regjering

Dersom regjeringspartiene Høyre og Frp endrer inntektssystemet for kommunene slik at det kan bli et ris bak speilet mot kommune som kvier seg for å bli større, klargjør Ap, SV og Sp nå at de vil gjøre om vedtaket dersom de får flertall i neste stortingsperiode.

– Jeg tror som Karin Andersen at det ikke ender opp med tvangssammenslåing, men at regjeringen vil bruke trusler om å ta penger vekk fra kommuner som nekter å slå seg sammen, sier Helga Pedersen til ABC Nyheter, og slår fast:

– Det vil jeg si, at hvis de endrer inntektssystemet for kommunene slik at de straffer de minste kommunene, så er dét et system med holdbarhetsdato frem til en ny Arbeiderparti-regjering er på plass!

Regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti vil ikke være med på å bruke økonomien som brekkstang for å få til storkommuner.

– Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har sagt at inntektssystemet blir endret. Vi er veldig kritisk til deler av kommunereformen, og vil følge nøye med på inntektssystemet, sa stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) på tirsdagens møte.

Han understreker at landet sårt trenger en kommunereform.

– Vi har 50 flere kommuner i dag enn i 1857! Folk har flytta og flytta. Landet er totalt forandret. Men Norge er dårlig organisert fordi landet er inndelt etter 1950-tallets realiteter, sa Toskedal.

Les også: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overrumplet Erna Solberg

Ap usikre på omgjøring av tvang

Sp og SV vil også oppheve vedtak om tvangssammenslåing dersom det blir gjennomført i denne stortingsperioden.

– Jeg tror ikke det blir kraft nok i Stortinget til å gjennomføre tvangsvedtak i mai 2017. Skjer det mot formodning tvang, skal vi gjøre det om etter valget, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, dagen før kommunenes interesseorganisasjon KS arrangerer sitt årlige stormøte for kommunesektoren.

Han oppfordrer ordførerene til ikke å la seg presse av regjeringen og fylkesmennene, men å diskutere kommunesammenslåing på fritt grunnlag.

– Vil Ap være med på å omgjøre eventuelle stortingsvedtak om tvungen kommunesammenslåing dersom partiet inngår i et flertall etter neste valg?

– Det er en hypotetisk problemstilling, svarer Helga Pedersen.

– Vi mener prosessen skal baseres på frivillighet. Blir det tvangssammenslåing, skal vi i god tid før stortingsvalget i 2017 avklare hva vi vil gjøre med det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden