Solberg vil ikke låse seg til tidsplan om asylbarn

Hele det borgerlige samarbeidet står i fare om ikke asylbarnsaken løses innen Venstre-landsmøtet begynner fredag klokken 13. Foto: NTB scanpix
Hele det borgerlige samarbeidet står i fare om ikke asylbarnsaken løses innen Venstre-landsmøtet begynner fredag klokken 13. Foto: NTB scanpix

Den betente striden om asylbarna kan få en avklaring i løpet av de nærmeste dagene. Men statsminister Erna Solberg (H) vil ikke låse seg til en tidsplan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kommer ikke til å gå inn i noe substans knyttet til dette spørsmålet, ei heller til noen tidstabeller som er satt opp, sa en ordknapp Solberg til et stort presseoppbud etter en tale til Høyres ordførere tirsdag.

Likevel virker det sannsynlig at striden snart går mot en løsning. Dagens Næringsliv skrev tirsdag at asylbarnsaken kunne bli avgjort på en middag med partilederne fra regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF samme kveld.

Solberg kommenterer dette slik:

– Vi kommer sikkert til å snakke om flere spørsmål når vi treffes. Dette er en av de sakene som er viktige i det borgerlige samarbeidet.

«Ganske fort»

Tillitsvalgte i Venstre krever at saken må løses før partiets landsmøte starter i Tromsø fredag klokken 13. Hvis ikke vil hele det borgerlige samarbeidet være i fare, sier Venstre-tillitsvalgte som Dagbladet har snakket med.

– Vi skal ikke være altfor glade i makt, sier fylkesleder Roger Granum i Oppland til avisen.

KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal sa følgende til NRK tirsdag morgen:

– Jeg tror dette vil løse seg ganske fort, og jeg blir ikke overrasket om det skjer denne uka.

Les også: Ellingsen: Frp kan snu i asylbarnsaken

Stille i påsken

Kravet fra samarbeidspartiene er en ny, individuell behandling av sakene til lengeværende asylbarn, som ble sendt ut av Norge i andre halvår i fjor.

Etter det NTB får opplyst, ble ikke påsken brukt til politiske samtaler om asylbarnsaken, verken innad i regjeringen eller overfor samarbeidspartiene. Samtidig uttrykkes det fra flere hold et ønske om en snarlig løsning, ikke minst for å unngå at Venstre-landsmøtet skjerper frontene ytterligere.

En løsning må aksepteres av så vel Fremskrittspartiet som samarbeidspartiene, noe som gjør det krevende for Solberg å skjære igjennom på egen hånd.

Aftenpostens gjennomgang av KrF og Venstres krav i asylbarnsaken viser at bare 28 av barna som er blitt sendt ut siden i fjor sommer, passerer nåløyet for ny saksbehandling, slik sentrumspartiene ønsker.

Bakgrunn: – Erna må løse asylbarn-saken

Frp på glid

KrF og Venstre kan merke seg nye signaler fra enkelte i Fremskrittspartiet. For to måneder siden sa Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen at det vil være «som å kjøre en kniv i ryggen på oss» å hente hjem asylbarna.

Nå slår Ellingsen fast overfor Bergens Tidende at han likevel kan akseptere KrFs asylbarnkrav.

– Det er mulig vi kan si ja under forutsetning av at søknaden sendes fra der de oppholder seg, og at de ikke skal hentes til Norge først, sier han til avisen.

Han fortsetter at det «ikke legges føringer om et annet resultat enn det som foreligger i dag».

Samtidig slår partiets nestleder Per Sandberg fast at KrF og Venstre gjør det «uhyggelig vanskelig» å finne en løsning om asylbarna, og at de driver «en form for utpressing» overfor regjeringen.

– Det virker på meg som om mange tillitsvalgte i KrF og Venstre ønsker å gå ut av dette samarbeidet. Derfor er det klokt om både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande er tydelige på om de ønsker å videreføre samarbeidet, eller ikke, sier Sandberg til NRK.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden