Kampene raser i Jemen – opprørene drives tilbake

Saudi-Arabia og landets allierte fortsetter bombingen av Houthi-militsen i Jemen, samtidig som regjeringsstyrkene har gått til motangrep mot militsen flere steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere hundre personer er drept i Jemen det siste døgnet i kamper mellom Houthi-militsen og styrker lojale mot landets president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Kampene fortsatte å rase sør i landet mandag, og ifølge øyenvitner og militskilder er Houthi-opprørene drevet noe tilbake i flere provinser. Den angivelige fremgangen til de Hadi-lojale soldatene kommer tolv dager etter at koalisjonen ledet av Saudi-Arabia innledet operasjonen for å slå opprørerne tilbake.

Mandag slapp koalisjonen våpen, ammunisjon og annet militært utstyrt til Hadi-lojale krigere flere steder sør i landet, og dette skal være første gang koalisjonen har gjennomført flydropp utenfor byen Aden.

Gatekamper

Kampene i Aden, som er den siste bastionen til president Hadi, fortsatte med uforminsket styrke mandag. Ifølge innbyggere har et utenlandsk skip skutt granater mot Houthi-militsens posisjoner i havnebyen. En talsperson for koalisjonen avviser påstanden og sier skipet har bidratt til evakuering av sivile.

Rundt 60 mennesker har det siste døgnet mistet livet i havnebyen. Gatekampene raser, og blant de drepte er 17 sivile og 10 krigere som støtter Hadi, ifølge ambulansepersonell. I tillegg er 26 opprørere drept, opplyser en ikke navngitt militærkilde.

Også i byen Daleh rundt 120 kilometer nord for Aden har det vært harde kamper det siste døgnet. I byen er 15 krigere som støtter Hadi, og minst 19 opprørere drept, ifølge lokale myndigheter.

Daleh ble også rammet av flere luftangrep fra koalisjonen, opplyser lokale innbyggere.

– Spøkelsesby

Samtidig som kampene raser med uforminsket styrke, blir den humanitære situasjonen i Jemen stadig verre. Særlig i Aden er situasjonen prekær, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– Aden er en spøkelsesby. Innbyggerne er som sunket i jorden, og omfanget av ødeleggelsene i byen er tydeligere i dagslys, skriver Robert Mardini, leder for ICRC for Midtøsten, på Twitter.

Les også: Militærkilde: Kenya angrep al-Shabaab-leire i Somalia

ICRC har bedt om en pause i kamphandlingene i landet for å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen, men venter fortsatt på tillatelse fra alle partene i konflikten.

Mardini opplyser imidlertid at to biler med nødhjelp er sendt inn i Aden mandag. ICRC har også fått tillatelse til å sende to fly med nødhjelp til Jemens hovedstad Sana, men flygningene er utsatt på ubestemt tid. Årsaken er at ICRC har vanskeligheter med å finne selskaper som er villig til å fly inn i det krigsherjede landet, opplyser talsperson for ICRC Marie Claire Feghali.

ICRC håper de totalt 48 tonnene med nødhjelp kan bli fløyet inn tirsdag eller onsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden