Tiltalte vil fortelle hvorfor han parterte og brente stefaren

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Andreas Kristiansen (23) har tilstått at han drepte og parterte stefaren Bjarte Hansen i august i fjor. Når rettssaken starter torsdag, vil han forklare hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Øyer-drapet
• Politiet startet drapsetterforskning etter at det ble funnet forbrente likrester i et bål ved en populær turvei ved Hafjell i Øyer i Oppland torsdag 14. august.

• Stesønnen til avdøde Bjarte Hansen (58), Kim Andreas Kristiansen (23), ble etterlyst og siktet for drapet.
• Hansen ble sist observert i live dagen før han ble funnet drept. Offeret og stesønnen delte bolig i et avsidesliggende hus ved E6 nord for Lillehammer.
• En 21 år gammel venn av stesønnen ble først siktet for falsk forklaring og medvirkning til drapet. Det ble blant annet funnet spor av blod i mannens bil.
• Mandag 25. august meldte Kristiansen seg for nederlandsk politi i Rotterdam. Han samtykket til utlevering.
• Sent fredag 29. august var Kristiansen tilbake på norsk jord. Mandag 1. september ble han varetektsfengslet i Sør-Gudbrandsdal tingrett.
• Fredag 27. mars ble han tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han er også tiltalt for likskjending.
• Rettssaken mot Kristiansen starter torsdag 9. april i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Det er satt av halvannen uke til saken.

Helt siden 23-åringen meldte seg for nederlandsk politi og frivillig vendte tilbake til Norge i august i fjor, har han erkjent drapet på den 58 år gamle stefaren.

Da tiltalen ble tatt ut fredag før påske, ble det også kjent at 23-åringen vil erkjenne straffskyld når rettssaken starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

– Dette vil i stor grad bli en rettssak som vil dreie seg om straffeutmåling, sier Kristiansen forsvarer, advokat Odd Ivar Grøn, til NTB.

Han sier klienten i dag gjerne skulle sett drapet og alt knyttet til det, ugjort.

– Han angrer på det han gjorde, sier Grøn.

Les også: Tiltalt for drap, likskjending og trusler i Øyer

Vil forklare

Helt siden første fengslingsmøte i september i fjor har 23-åringen varslet at han vil bruke rettssaken til å fortelle om bakgrunnen for de bestialske handlingene mot stefaren. Statsadvokat Iris Storås har uttalt at påtalemyndigheten kjenner bakgrunnen, men vil ikke kommentere hvorvidt det foreligger formildende omstendigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har forklart seg detaljert om handlingene og har nå valgt å erkjenne straffskyld, uttalte Storås i en kommentar til NRK da tiltalen ble offentlig før påske.

Tiltalen beskriver at Kristiansen etter å ha drept stefaren med flere knivstikk, delte liket i flere stykker som ble pakket inn i plast og tekstiler. Han skal videre ha truet en venn med bil til å frakte kroppsdelene til området ved Hafjell hvor det ble gjort forsøk på å grave i bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frafalt siktelse

Det lot seg imidlertid ikke gjøre å grave i den tett bevokste skogen. I stedet ble det forsøkt å brenne den døde. Det var i resten av dette bålet det ble gjort funn som førte til oppklaring av saken.

Etter at han ble pågrepet, er Kim Andreas Kristiansen vurdert tilregnelig av rettspsykiaterne Terje Tørrissen og kollega Helge Haugerud.

Siktelsen mot kameraten som ble truet til å hjelpe til med å frakte likdelene, ble frafalt i forbindelse med at tiltalen mot 23-åringen ble offentlig kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir vondt

Nina Braathen Hjortdal er bistandsadvokat for de etterlatte etter 58-åringen: hans tre barn og hans mor. To av de tre barna er tiltaltes halvsøsken, og det tredje hans stesøster.

Hjortdal sier til NTB at klientene er forberedt på en vanskelig sak.

– Det blir vondt, men de håper å få svar på hva som er skjedd. Det er uansett bra at saken kommer opp, sier bistandsadvokaten.

Søsknene er i alderen 18 til begynnelsen av 30-årene. Hjortdal sier de forholder seg svært ulikt til saken, men de er alle innstilt på å være til stede under rettssaken.